Ultimele Știri

Cartonaș roșu pentru FIFA: Două anchete penale în doar 24 de ore

După ce șapte dintre oficialii FIFA au fost reținuți în această dimineață de procurorii elvețieni, fiind puși sub acuzare pentru spălare de bani, mită și evaziune fiscală, Parchetul elvețian a anunțat că au mai deschis o anchetă penală cu privire la modul în care Rusia și Qatarul au obținut găzduirea următoarelor ediții ale Cupei Mondiale.

Doi vicepreședinți și alți cinci oficiali FIFA au fost arestați pentru spălare de bani, înșelăciune, fraudă și luare de mită, care ajung până la 150 de milioane de dolari, în baza unor acuzații ale FBI şi de Departamentul american de Justiţie, urmând să fie extrădați în SUA.

Faptele de corupție ar fi fost comise în ultimii 24 de ani și au legătură cu atribuirea organizării ediției din 2010 a Cupei Mondiale și cedarea drepturilor TV și de publicitate de-a lungul timpului.

Cei cinci cetăţeni sud-americani şi doi britanici arestați sunt:

  • Jeffrey Webb, vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF,
  • Eduardo Li, viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA,
  • Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA,
  • Costas Takkas, ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF,
  • Eugenio Figueredo, vicepreşedinte al FIFA,
  • Rafael Esquivel, membru al CONMEBOL,
  • José Maria Marin, membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.


Pe lângă acești șapte reținuți mai sunt alte șapte persoane acuzate în acest dosar de corupție. Jack Warner, fostul vicepreședinte FIFA și Nicolas Leoz, fostul membru al CEx al FIFA încă se află sub rechizitoriu, primul fiind acuzat că a solicitat 10 milioane de dolari mită de la guvernul din Africa de Sud pentru a găzdui Cupa Mondială din 2010.

Celelalte cinci nume de pe actul de acuzare sunt directori de marketing în sport și un director media.

Procurorul General al SUA, Loretta Lynch a descris presupusele acte de corupție ca fiind „agresive, sistemice și adânc înrădăcinate”.

„Acestea se întind de cel puțin două generații ai funcționarilor de fotbal, care, așa cum s-a pretins, au abuzat de pozițiile lor înalte pentru a obține milioane de dolari în mită și comisioane ilegale.”

Toți riscă până la 20 de ani de închisoare.

Oficiali arestați FIFA

Cel care a cooperat cu anchetatorii americani pentru a aduna probe în acest caz este fostul președinte al CONCACAF și personaj influent la FIFA, Chuck Blazer.

Miliardarul ar fi fost impus de autorități să colaboreze, pentru că avea datorii imense către stat, iar prin înregistrările făcute de acesta la toate întîlnirile la care a participat ar scăpa de un dosar penal.

fifamafia

În urma acestor deschinderi cu două zile înainte de alegerile prezidențiale de la FIFA, Parchetul elveţian s-a autosesizat și a început urmărirea penală pentru ”spălare de bani” și ”management defectuos” cu privire la modul în care au fost desemnate țările gazdă pentru următoarele două ediții ale Campionatului Mondial: Rusia în 2018 și Qatar în 2022.

Astfel, procurorii au confiscat numeroase documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, iar zece membri ai Comitetului Executiv de la FIFA urmează a fi interogați în noul dosar.

Printre cei vizați sunt: ​​Michel D’Hooghe, Jacques Anouma, Mario Lefkaritis Angel Maria Villar-Llona, ​​Senes Erzik, Worawi Makudi, Issa Hayatou, Hany Abo Rida, Vitaly Mutko și Rafael Salguero.

Biroul de presă al Procurorului General al Elveției a anunțat că un număr de conturi bancare elvețiene ale celor suspecți vor fi înghețate și vor fi cercetate tranzacțiile bancare efectuate în perioada votului pentru găzduirea celor două ediții ale Cupei Mondiale.

Președintele Sepp Blatter nu este vizat în nici unul dintre dosare.

Cel mai probabil alegerile pentru desemnarea următorului președinte al FIFA, care trebuia să aibă loc vineri, vor fi amânate.

Cei doi candidați sunt Joseph Blatter și prințul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*