Ultimele Știri

Care sunt reacțiile aleșilor locali în ceea ce privește inițiativa legislativă aprobată ieri

Inițiativa legislativă aprobată tacit ieri de către Camera Deputaților, conform căreia aleșii locali precum și preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor mai avea dreptul la mai multe mandate succesive, ci vor putea deține funcțiile numite doar pentru cel mult două mandate, este criticată de cei care ocupă unele dintre aceste funcții de mai bine de 8 ani. Aceștia nu sunt de acord cu noua schimbare.

Inițiativa apelării  la aceste schimbări a aparținut deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște. Conform noului proiect, o persoană nu poate deține funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean sau de preşedinte al unui consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate succesive.

Primarul comunei Băişoara, Minodora Luca (PDL), este unul dintre primarii ce se declară a nu fi de acord cu această lege, motivând cu faptul că primii ani ai mandatului sunt anii care abia te introduc în cunoștiințele administrației locale.

“Nu ar trebui limitat numărul de mandate, dacă oamenii te vor primar de mai multe ori, de ce să nu îi laşi să te aleagă? Dacă vrei să ai continuitate pe proiecte de dezvoltare, nu îţi ajung două mandate, în primii ani abia te deprinzi cu administraţia locală. În Germania, mandatul unui primar este de opt ani şi nu este limită. Dacă are două mandate stă în primărie 16 ani, e altceva, dar poate sta şi mai mult, şi îşi poate urmări proiectele pe termen lung. Nu e bună iniţitiva”.

De asemenea, un alt primar contra acestei schimbări este primarul comunei Beliş, Viorel Crainic (PNL), care se află deja la al treilea mandat.

“Nu cred că ar fi cea mai bună soluţie să fie schimbaţi primarii după doar două mandate. Dacă nu este bun, îl schimbă cetăţenii după primul mandat, dacă e bun să fie lăsat cât timp îl aleg oamenii. Trebuie lăsat un primar să fie schimbat de alegători, nu de lege. Motivul invocat, legat de corupţie, nu mi se pare în regulă, pentru că dacă un om este predispus la aşa ceva, poate fi corupt din prima lună de mandat de primar, nu după câţiva ani”.

Cei care s-au afirmat până acum contra acestei schimbări sunt, prin urmare, cei mai vechi primari din Cluj, care susțin că primarii trebuie schimbați de către alegători, nu de către lege, precum și primarii din Arad, care menționează că această schimbare vine ca o lovitură contra administrației.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*