Ultimele Știri

Care sunt efectele negative aduse de modificările Codului Muncii

curtea constitutionala

Curtea Constituțională a României va discuta pe data de 17 septembrie despre modificările ce au fost aduse Codului Muncii, aceasta fiind sesizată de PNL care vizează în special completarea Legii 53/2003, cu privire la salariul temporar și concediul.

Purtătorul de cuvânt al grupului PNL, Cristina Pocora susține că în prezent „forma legii nu ţine cont de specificul activităţii societăţilor de muncă temporară (…) creându-se, prin utilizarea noţiunii de salariu în loc de remuneraţie sau venit, toate premisele distrugerii a peste 100.000 de locuri de muncă, a aproximativ 300 de societăţi de munca temporară”. De asemenea: „legea ar încălca dreptul de proprietate al angajatorului, garantat de Constituţie, deoarece prin noul text remuneraţia aferentă zilelor de concediu de odihnă nu se mai acordă în concordanţă cu munca prestată”.

Deputatul PNL atenționează că aceste modificări ar aduce efecte negative precum concedierea sau trimiterea în șomaj a aproximativ 1.000 de angajați. De asemenea, aceasta estimează pierderi mari de buget, care ar putea ajunge până la 123 de milioane de euro anual.

„Adoptarea acestei legi aduce mari prejudicii, deoarece prin intrarea ei în vigoare se va ajunge la concedierea şi trimiterea în şomaj a unui număr de aproximativ 100.000 salariaţi, reducerea majoră a şansei primului job pentru tineri, pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ 132 milioane de euro anual – provenite din necolectarea de taxe şi impozite şi evaziune fiscală rezultată din munca la negru, dar şi creşterea cu peste 36 de milioane de euro anual a cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurărilor sociale, prin scoaterea de pe piaţa muncii a zeci de mii de angajaţi şi lipsirea acestora de accesul la contracte de muncă temporară, până la găsirea unui post permanent”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*