Ultimele Știri

Care sunt condițiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a adera la euro

Pentru a adera la zona euro, România are nevoie de o dezvoltare pe plan economic, care să genereze o creștere economică vizibilă, de până la 5%, precum și unele politici noi, potrivit analiștilor.

Economistul şef al BCR, Radu Crăciun, este pesimist în privința unei astfel de creșteri economice și susține că este puțin probabil ca România să aibă parte de o astfel de creștere a economiei, într-un timp atât de scurt. De asemenea, acesta are îndoieli în privința intrării României în zona euro, această intrare fiind stabilită pentru anul 2019.

„Dacă ne propunem să intrăm în zona euro, nu se poate realiza decât continuând în mod accelerat acest proces de convergenţă, care înseamnă o creştere economică de 3%-4%, iar pentru trecerea la euro în 2019 ar trebui să fie chiar de 5%”.

Fiind și președinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Crăciun a menționat că România a înregistrat în trecut creșteri de 3-4% în contexte destul de favorabile.

„Cu un context atât de favorabil este puţin probabil să mai întâlnim, cel puţin pe termen mediu, într-un context în care apetitul de finanţare al pieţelor emergente, al României să fie atât de mare precum investiţiile străine directe din anii anteriori crizei”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*