Ultimele Știri

Care este semnificația pascăi pe care o pregătim de sărbători

Pentru sărbătoarea Paștelui, gospodinele pregătesc mai multe feluri de mâncare, care se gătesc în acestă perioadă. Sărbătoarea Paştelui se petrece de regulă în familie, care se reuneşte în jurul mesei festive. De aici nu ar trebui să lipsească pasca – unul dintre simbolurile sărbătorii Învierii.

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării atunci când se pregăteşte pasca – nici ziua în care se prepară, nici forma şi nici elementele de decor.

Tradiţia spune că Sâmbata Mare este ziua în care se coace pasca. Se ia aluatul de cozonac rămas şi se prepară umplutura. Decorarea pascăi nu se face la întâmplare. Astfel, de jur împrejurul ei se așează o cunună de aluat împletită.

„Am cercetat şi foarte mulţi din bătrânii satului mi-au confirmat că fereastra sufletului trebuie lăsată la pască şi iată unde eu credeam că este un greş este un obicei foarte vechi, de a lăsa sufletul liber, nu numai în zilele Paştelui dar gândiţi-vă că este vorba de Învierea Domnului, când spiritele sunt libere, când se spune că se întorc morţii pe pământ”, a spus Paul Buţa, cercetător etnograf.

De asemenea, tot tradiţia spune că pasca iese bună dacă cei care o prepară şi-au pregătit în primul rând sufletul, prin rugăciuni, pentru sărbătoarea Paştelui.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*