Ultimele Știri

Care este scrisoarea pe care Moise Guran i-o adresează viitorului președinte

Moise Guran a postat pe blogul său, miercuri, 12 noiembrie, o scrisoare pe care i-o adresează viitorului președinte, indiferent că acesta va fi Victor Ponta sau Klaus Iohannis. Jurnalistul face publice mai multe întrebări la care dorește ca viitorul președinte să îi răspundă, acestea fiind legate atât de situația Republicii Moldova cât și de responsabilitățile pe care președintele le va avea de îndeplinit.

Un prim punct al scrisorii lui Moise Guran aduce în discuție poziția pe care viitorul președinte o avea în situația în care Rusia va executa Republica Moldova. Acesta îi adresează președintelui: ”În primul rând, aş vrea să ştiu ce vei face dacă Rusia va executa în Republica Moldova, ţară vecină şi mai mult decât prietenă, aceleaşi tipuri de manevre separatiste pe care le-a făcut anul acesta în Ucraina. Conflictul se reaprinde şi se apropie, iar de acum dorinţa Rusiei de a domina nordul Mării Negre este clar. Poate la primăvară, poate mai devreme … dar ştim deja că în Republica Moldova va izbucni o mişcare separatistă. Ce ar trebui să facă, cum şi mai ales cât, ar trebui să se implice România într-un astfel de conflict?”.

De asemenea, Moise Guran a vorbit și despre subiectul celor din Diaspora și a cerut viitorului președinte ”să nu mai plângă pe umărul lor” ci să facă ceva pentru aceștia: ”În loc să plângi pe umărul românilor din Diaspora, spune-mi mai bine cum o să coordonezi o strategie transpartinică de aducere a lor înapoi. Ştii că acei oameni n-au plecat de bine din România, nu? Ştii că mulţi dintre ei şi-au lăsat copiii singuri acasă şi, de fapt, de aceea trimit cinci miliarde de euro în România anual. Nu mi-i trimit mie sau ţie, domnule viitor preşedinte, îi trimit pentru copiii lor. Dar, mai ştii că acei oameni nu se vor întoarce pentru ajutoare sociale, nu-i aşa? Ştii că se vor întoarce doar dacă vor avea joburi în România? Atunci, mai bine spune-ne ce ar trebui să facem toţi, sub viziunea ta, mărite, ca să avem mai multe joburi”.

Jurnalistul a evidențiat de asemenea problema pensiilor care se promit a se mări dar care prin lege nu pot deveni mai mari. Acesta a cerut ca viitorul conducător al țării să explice cum va realiza acest proces de mărire a pensiilor și mai ales, care va fi situația în care se vor afla românii la următoarea reducere a salariilor.

”Dar dacă intrăm, şi foarte probabil pe mandatul tău vom intra în zona euro, iar devalorizarea euro nu va mai depinde de BNR ca acum devalorizarea leului… atunci cum vom mai plăti pensiile?”, a întrebat acesta.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*