Ultimele Știri

Cardurile de sănătate nu se pot folosi deoarece medicii refuză să își cumpere cititoare de card

Problema a apărut în județul Gorj. Oamenii ai primit cardurile de sănătate, care potrivit membriilor CNAS sunt obligatorii începând de anul viitor, însă nu le pot folosi deoarece medicii de familie din județ nu doresc să își cumpere cititoarele de card, ei așteaptă ca statul să le trimită.

Folosirea cardurilor de sănătate va fi obligatorie, acestea sunt trimise oamenilor prin poștă și trebuie să le folosească de fiecare dată când se prezintă la medic. Se pare că medicii sunt nevoiți să-și achiziționeze singuri cititoare de card, mai mult aceștia sunt amenințați cu rezilierea contractelor dacă nu își achiziționează cititorul. 

„Din momentul în care cardurile devin obligatorii, adică de la anul, medicilor de familie care nu au achiziţionat cititoarele le vor fi reziliate contractele. Aşa că pacienţii care vor fi înscrişi la aceștia nu vor putea beneficia de asigurarea medicală”, a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj .

Reprezentantul medicilor de familie din judeţ spune însă că medicii aşteaptă ca dispozitivele să le fie date de minister. Astfel, nici măcar 10% din medicii de familie din Gorj nu şi-au cumpărat cititoare. Distribuirea cardurilor de sănătate a început de la mijlocul lunii septembrie. În Gorj au fost distribuite până acum 150.000 de carduri din totalul de aproape 250.000.

Cardul pe care îl vom primi acasă va fi inactiv. Astfel o dată intrat în posesia noastră trebuie să îl prezentăm, pentru activare, medicului de familie. Se va stabili un PIN care va fi introdus ori de câte ori asiguratul va beneficia de un serviciu medical.

Cardul de sănătate va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. În situaţia în care, după minim două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat casei de asigurări teritoriale în evidenţa căreia se află asiguratul.

CNAS a transmis o circulară către casele de asigurări prin care le solicită caselor de sănătate să informeze furnizorii de servicii medicale cu care se află în relaţie contractuală despre stadiul de implementare a cardului naţional. Este necesar ca furnizorii să achiziţioneze cititoarele de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta la furnizorul de servicii medicale.

Acest card va face dovada calității de asigurat. Scopul implementării acestui card național de sănătate este dorința sistemului medical de a fi cât mai eficienți și astfel banii din sistemul asigurărilor vor fi cheltuiți mai transparent. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*