Ultimele Știri

Cardurile de sănătate au ajuns şi în judeţul Covasna

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, Ghiţă Drăgoiu a confirmat demararea acţiunii de distribuire a primei tranşe de carduri naţionale de sănătate pe teritoriul judeţului Covasna, după ce un reprezentant al CNAS le-a predat Poştei Române în cursul zilei de miercuri.

Potrivit acestuia, cele 19.576 de carduri vor fi împărţite în funcţie de codul parafei medicului de familie, fiind incluşi aproximativ 10 medici.

„Cardurile au sosit în Covasna. Poşta Română a primit în jur de 20.000 de carduri  pe care le triază şi le trimite la asiguraţi, conform procedurii. Cardurile au fost trimise pe baza codului medicului de familie. (…) Este o muncă destul de istovitoare, pentru că sunt medici care au asiguraţi din alte zone. Se întâmplă şi cazuri în care un medic din Valea Mare are asigurat din Sfântu Gheorghe. Eu, spre exemplu, sunt asigurat la un medic din Chichiş, aşa că voi primi cardul când va ajunge la medicul respectiv cardul. Dar în orice caz, Poşta este mobilizată”, a declarat preşedintele CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu.

Acesta a explicat că rolul acestor carduri este de a limita frauda din sistemul naţional de sănătate, contribuind la îmbunătăţirea mecanismului de control al costurilor, asigurând accesul medicului mult mai rapid la informaţii despre pacient, în deplină siguranţă, conform legislaţiei în vigoare şi recomandărilor Uniunii Europene.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii cu privire la cardurile naţionale de sănătate, distribuţia se realizează prin servicii poştale care să dovedească primirea cardului de către asigurat, cu minim două prezentări la adresa de domiciliu a titularului. Operatorul de servicii poştale va face dovada predării cardurilor către asiguraţi pe bază de borderou, care va cuprinde semnăturile de primire ale acestora.

Borderoul va fi întocmit pe fiecare casă de asigurări de sănătate şi va fi predat lunar acesteia, împreună cu eventualele carduri nedistribuite asiguraţilor. În situaţia în care, după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, cardul naţional nu a putut fi predat titularului, distribuitorul va asigura transportul şi va preda cardul nedistribuit Casei de Asigurări de Sănătate în raza căruia se află domiciliul asiguratului.

Cardurile de sănătate sunt destinate numai asiguraţilor care au împlinit vârsta de peste 18 ani, valabilitatea acestuia fiind de 5 ani.

Distribuirea în ţară a cardurilor naţionale  de sănătate a început după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a semnat contractul de distribuire a acestora cu Compania Poşta Română, la începutul lunii septembrie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*