Ultimele Știri

Cardul de sănătate este obligatoriu. Care sunt excepţiile şi cum procedaţi dacă nu îl aveţi încă

Gata cu păsuirile pentru pacienţii care nu prezintă cardul de sănătate la medic, la farmacie, la spital şi la analize! De astăzi, serviciile medicale din pachetul de bază vor fi gratuite doar cu cardul. Se mai fac excepţii doar pentru minori, urgenţe şi pacienţii care nu au documentul emis.

Cei care au cardul emis, lucru uşor de verificat pe site-ul cnas.ro trebuie să ceară documentul la Casa de asigurări la care sunt înscrişi sau la care angajatorul le virează contribuţiile pentru sănătate.

În jur de 300 de mii de carduri sunt încă la casele de asigurări din toată ţara, unde programul de lucru a fost prelungit până la ora 20.00 şi a fost suplimentat numărul de funţionari.

Cine nu găseşte nicăieri documentul sau îl refuză din motive religioase poate primi pe loc o adeverinţă de asigurat.

Şi cei care au pierdut cardul, li s-a deteriorat ori e cu un nume greşit pot folosi adeverinţa valabilă  până când vor primi un duplicat. Dar pentru asta trebuie să depună o cerere la Casă.

245 de mii de carduri duplicat au fost deja tipărite la Imprimeria Naţională, iar oamenii le vor primi acasă prin poştă. Încă 600 de mii vor fi tipărite luna viitoare.

Asiguraţii NU trebuie să vină de mai multe ori la casă. Doar dacă le expiră adeverinţa de asigurat până să intre în posesia noului card mai trebuie să facă un drum pentru a primi alta. Adeverinţa poate fi folosită la mai mulţi furnizori şi NU trebuie lăsată la doctor.

Asiguraţii care încă nu au cardul emis au dreptul la servicii medicale gratuite, potrivit legislaţiei. Vor primi documentul la domiciliu, prin poştă, fără să fie nevoie de vreo cerere. Cardul va apărea emis din momentul în care va fi predat titularului sau casei de asigurări.

Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 septembrie. Sute de perosane au amânat până în ultima zi ridicarea documentului indispensabil.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*