Ultimele Știri

Caral, cel mai vechi oraș al Americii

Pasiunea pentru misterele lumii a antrenat în cursa marilor descoperiri mii de arheologi, istorici, oameni de afaceri sau simpli călători,  dornici să afle originile civilizației noastre. Deși există numeroase teorii,  foarte mulți  cercetători admit că civilizația s-a născut în Sumer, odată cu descoperirile  de pe colina Tello ale arheologului francez, Ernest de Sarzec, care a revelat istoria, arta și limba vorbită de cea mai veche cultură a Mesopotamiei, dar și a lumii. Astfel, Orientul Apropiat este leagănul primelor civilizații  avansate ale omenirii care au inventat scrisul și roata, au construit temple și piramide și au format cele mai mari imperii din istorie.

maxresdefault (1) w

Descoperirea acestor civilizații apuse din Mesopotamia și valea Nilului a fascinat întreaga lume prin istoria, arta, legendele și ritualurile lor religioase, însă enigmele istoriei nu se opresc aici. Celălalt capăt  al lumii, Americile au stârnit și ele un mare interes arheologilor vremii, care au pornit, uneori pe cheltuiala proprie, în cele mai mari aventuri către  necunoscutul civilizațiilor precolumbiene. Explorările făcute de către Hiram Bingham în America de Sud au condus către descoperirea impresionantului oraș Machu Picchu, care se numără printre cele mai frumoase ruine incașe, și au dat startul unor noi serii de săpături pe tărâmul andin.

machu-picchu-tp_jpg_610x343_crop_upscale_q85

Descoperirea urmelor  poporului incaș a adus un nou semn de întrebare cu privire la rădăcinile formării acestei culturi precolumbiene. Asfel, căutările originii popoarelor andine s-au oprit într-o zonă deșertică, cuprinsă între Anzi și coasta Pacifică, numită Supe Valley. Nimic nu prevestea că acel ținut arid, situat la 200 de km de Lima, ar putea ascunde piramide și orașul-mamă al popoarelor andine. Deșertul  prezenta numeroase dealuri misterioase, care semănau cu niște piramide și erau acoperite de nisip.

h33369 rrr

Misterul din jurul acestor dealuri  a îndemnat-o  pe Ruth Shades să înceapă  săpăturile pentru a dezvălui urmele istoriei andineDupă trei luni de căutări, arheologul Ruth Shades a descoperit  că sub tonele de nisip, acumulate  de-a lungul vremii, se află cel mai vechi oraș al Americii, impresionantul  Caral.  Astfel, conform  datării cu carbon a unor saci descoperiți în interiorul unor case ale sitului din Supe Valley, orașul Caral are o vechime de 5000 de ani. Suprafața acestuia era de 60 de hectare și avea 3000 de locuitori. Fascinația arheologilor nu s-a oprit însă aici, deoarece aveau să descopere o serie de piramide uriașe,temple și piețe vaste. Cea mai mare piramidă din Caral, Piramide Mayor, avea suprafața  de dimensiunea a patru terenuri de fotbal, iar designul său a fost regăsit la civilizațiile  andine viitoare. În fața acestei piramide existau patru piețe circulare, ce se extindeau pe o suprafață de doi km  și reprezentau principalul punct de întâlnire al miilor  de oameni care făceau comerț.

Caral03

Nu doar priamidele de la Caral i-au impresionat pe arheologi, ci și casele acestora, care aveau o construcție  simplă și se aflau în apropierea marilor temple și piramide. Ruth Shades a cerut ajutorul armatei peruviene pentru a putea efectua săpături în interiorul caselor din Caral. Astfel, arheologul și echipa sa au scos la suprafață faimoasele piese quipu, întâlnite și la incași. Aceste obiecte erau prelucrate din piele de animale, cărora li se aplicau suvițe  din păr de animale, pe care le distribuiau pe verticală și le colorau diferit. Quipu aveau diverse noduri, poziționate  la distanțe diferite cu ajutorul cărora codificau informațiile.

que-es-un-quipu-916a542c103f05737824d32e5d2f0ff0

Ceea ce a surprins cel mai mult echipa de cercetători din Caral a fost faptul că orașul nu avea fortificații, arme, ori picturi care să întruchipeze  sacrificiul uman în ritualurile religioase asemenea altor popoare precolumbiene. Arheologii au descoperit că în decursul celor 5000 de ani  de existență a orașului nu au existat conflicte și războaie.

Strămoșii incașilor au trăit vreme de cinci milenii într-o armonie perfectă, iar  acest lucru  îi face unici în istoria omenirii, conform arheologilor. Ceea  ce i-a menținut uniți  a fost comerțul și bogățiile Caralului.

Caral a fost o adevărată metropolă cu piramide, temple, piețe imense și locuitori pașnici. Poporul piramidelor din Caral a condus la apariția celui mai mare imperiu al Americii de Sud, incașii. Teritoriul acestora era cu mult mai mare decât al vechiului popor din Caral și se întindea pe teritoriile de azi ale Argentinei, Chile, Peru și Boliviei. Măreția civilizațiilor din Caral a fost continuată de incași prin construirea orașului Machu Picchu, una dintre cele șapte minuni ale lumii contemporane.

machu-picchu-late-afternoon
Incașii au dominat mare parte din America de Sud  până  în secolul al XVI-lea, când ultimul conducător incaş, Túpac Amaru, a fost capturat şi executat, de către spanioli,  ducând astfel la sfârşitul Imperiului Incaş şi începutul dominaţiei spaniole.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*