Ultimele Știri

Caracatița FIFA: Şase oficiali, reţinuţi în Elveţia într-un megadosar de corupție

fifa arestati

Șase oficiali FIFA au fost arestați, în această dimineaţă, de poliţia elveţiană, la un hotel din Zurich. Membrii Comitetului Executiv urmează să fie extrădați în Statele Unite, acolo unde vor fi inculpaţi într-un megadosar de corupţie.

Cu două săptămâni înainte de congresul FIFA, la care se va alege noul preşedinte al forului mondial, care va fi cel mai probabil același Sepp Blatter, imperiul construit de acesta se năruie, având în vedere că șase oficiali importanți din cadrul FIFA sunt acuzați de spălare de bani, înşelăciune şi fraudă.

Printre cele şase persoane reţinute la hotelul de lux Baur au Lac sunt Jeffrey Webb, din Insulele Caiman, vicepreşedintele Comitetului Executiv al FIFA, Eugenio Figueredo, un alt vicepreşedinte al CEx FIFA, fost preşedinte al CONEMBOL, Jack Warner, din Trinidad Tobago, un fost membru al CEx FIFA, costaricanul Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, Rafael Esquivel și José Maria Marin.

Arestati FIFA

Arestati FIFA

Aceștia urmează să fie extrădați în SUA, unde sunt anchetați pentru fapte de corupţie comise în ultimii 20 de ani, în legătură cu atribuirea organizării unor ediţii ale Cupei Mondiale de fotbal şi cedarea drepturilor TV şi de publicitate. Inculpaţii sunt acuzaţi de fraudă fiscală, spălare de bani şi speculă.

Conform procurorilor, 14 persoane sunt acuzate de spălare de bani, în timp ce alţi directori de firme care se ocupau cu marketingul sportiv au fost acuzaţi că au plătit peste 150 de milioane de dolari ca mită pentru a primi deal-uri media pentru marile turnee internaţionale de fotbal organizate sub egida FIFA.

”Suntem şocaţi de durata lungă în care FIFA a funcţionat în aceste condiţii. Corupţia era instituţionalizată pe toate planurile”, a spus un poliţist pentru The New York Times, descriind stilul mafiot în care era condus forul lui Sepp Blatter, care avea rezerve financiare de 1,5 miliarde de dolari.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*