Ultimele Știri

Capitala României este una dintre aglomerările urbane cele mai expuse la cutremure

Capitala României nu se arată pregătită pentru un cutremur precum cel din ‘77 nici la 37 de ani de la catastrofele produse de acesta. Până în 2014, doar 21 de clădiri din cele 186 din clasa de risc seismic din capitală au fost consolidate.

Motivele menționate de autorități atunci când sunt întrebate de situația clădirilor cu risc seismic din capitală sunt acelea că proprietarii imobilelor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic refuză să își consolideze imobilele.

Potrivit Primăriei Municipiului București, din cele 186 de clădiri, doar pentru 60 au fost depuse până în prezent documentele legale cu privire la măsurile de intervenţie asupra imobilelor pe care le deţin. Până în 2014 au fost finalizate  lucrări de consolidare pentru 18 imobile iar pentru încă trei, lucrările de consolidare sunt în curs.

De ce refuză proprietarii să își consolideze imobilele

Motivele pentru care proprietarii refuză consolidarea imobilelor țin însă de rațiuni economice. Statul se angajează să plătească partea de proiectare a intervenției, pentru ca cei aflați în locuințe încadrate în clasa de risc seismic să știe care sunt acțiunile pe care trebuie să le întocmească asupra imobilelor. Mai departe, lucrările se fac din nou pe cheltuielile statului urmând însă ca beneficiarii să restituie acești bani cheltuiți în urma lucrărilor, într-o perioadă de aproximativ 25 de ani, fără dobândă.

Riscul stă însă în posibilitatea ca oamenii să nu își mai permită la un moment dat achitarea acestor taxe. Pentru o perioadă de șase luni în care nu este plătită taxa, proprietarii riscau până de curând, exproprierea din locuințe și scoaterea acestora la licitație. Aceștia urmau să primească o parte nesimnificativă din valoarea în bani a imobilelor vândute.

Din 2007 însă, s-a adoptat decizia ca dacă proprietarul depășește o perioadă de șase luni în care nu își plătește taxa, statul acționează și îi cumpără locuința, oferindu-i mai apoi proprietarului, posibilitatea de a rămâne chiriaș în propria locuință.

26. 000 de elevi puși în pericol

Problemele nu stau însă numai în cazul clădirilor locuite, ci și în cazul clădirilor în care se desfășoara activități publice. Un aspect destul de grav al problemei îl constituie cele 97 de școli din capitală care sunt clasate ca având risc seismic. Aproximativ 26.000 de elevi învață în aceste școli și sunt expuși pericolului.

Primăria Municipiului București (PMB) pune în practică protocolul semnat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru dotarea completă cu materiale  și echipamente a 12 săli de Sport, folosite în situații de urgență, ca tabere de sinistrați.

”Se vor face investiții pentru asigurarea independenței celor 12 săli de sport, care vor fi dotate cu pături, generatoare independente de energie, truse individuale de supraviețuire, precum și realizarea unor puțuri de mare adâncime în curtea celor 12 școli. Fiecare unitate școlară va avea astfel o capacitate de cel putin 150 de locuri pentru  situații de urgență”, declară PMB.

Cu siguranță investițiile în lucrările de consolidare a acestor școli ar fi o metodă mai eficientă de a preveni pericolul și nu de a lua în considerare măsuri de supraviețuire după venirea acestuia. De ce nici PMB, precum nici Ministerul Educației nu iau măsuri reale pentru înlăturarea pericolului la care sunt expuși elevii, este neclar.

România la fel de puțin pregătită pentru un cutremur ca acum 37 de ani

Până una-alta însă, multe clădiri vechi din capitală nici măcar nu au nevoie de un cutremur pentru ca pericolul de a se prăbuși peste trecători să fie prezent. De ce autoritățile se simt incapabile de a lua măsuri dând vina pe refuzul cooperării oamenilor însă în același timp permit desfășurarea diverselor activități în zone care ar putea fi afectate drastic în situații de cutremur, nu putem știi. Ceea ce este clar însă, este că la o scurtă investigație chiar asupra acestui subiect, România nu este cu mult mai pregătită acum pentru un cutremur puternic decât a fost în urmă cu 37 de ani.

10335535_4280158937719_581108894_o

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Capitala României este una dintre aglomerările urbane cele mai expuse la cutremure

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*