Ultimele Știri

Capitala va fi scena unei procesiuni religioase cu ocazia Floriilor

florii

Tradiționala procesiune de Florii, care a avut loc sâmbătă după-amiaza în București, a reunit aproximativ 800 de preoți din Capitală și din județul Ilfov și, potrivit estimărilor organizatorilor, peste 3000 de credincioși ortodocși.

Evenimentul a început cu slujba de Vecernie, ținută la biserica Mănăstirii Radu Vodă, urmată de slujba de sfințire a stâlpărilor (ramuri de finic și de salcie).

Procesiunea a fost condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, iar pe traseul către Catedrala Patriarhală au fost făcute două opriri: în fața bisericii Sfântul Spiridon Nou și în fața bisericii Sfânta Ecaterina — Paraclis Universitar.

Pelerinajul s-a încheiat cu slujba de sfințire a icoanei mari a Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, săvârșită pe Dealul Patriarhiei, și cu rostirea cuvântului de învățătură de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

„Dorim să amintim faptul că acest pelerinaj de Florii este o mărturisire comună în procesiune a credinței noastre ortodoxe, o comemorare liturgică a evenimentului Intrării Domnului în Ierusalim după ce l-a înviat din morți pe prietenul său Lazăr din Betania. (…) Intrarea Domnului în Ierusalim, deși este triumfală, este o intrare spre pătimire, spre suferință, spre răstignire și moarte, îngropare, dar a treia zi va învia, după cum a spus, de mai multe ori, cu mai mult timp înainte. Deci, Sâmbăta lui Lazăr, ca zi premergătoare Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, ne arată că ne îndreptăm spre Săptămâna Sfântă și Mare a Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus patriarhul Daniel, în cuvântul său de binecuvântare pentru pelerinii prezenți.

Începând din anul 2008, tradiția procesiunii clericilor și credincioșilor în ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) a fost reluată în București și în orașele din județul Prahova.

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*