Ultimele Știri

Cântecele patriotice interzise la Alba Iulia de Ziua Naţională?!

Cântecele patriotice au fost interzise la Alba Iulia de Ziua Naţională, conform unei apel de protest iniţiat de un grup de organizaţii nonguvernamentale şi persoane fizice. 

Aceştia au semnalat printr-un apel de protest că la Festivalul Marii Uniri de la Alba Iulia, nu au fost invitate personalităţi ale folclorului românesc, precum Gheorghe Zamfir, Dumitru Făracaş, Nicolae Furdui Iancu sau Mariana Anghel. Apelul a fost semnat de peste 200 de persoane.

„În calitatea mea de cetățean român, din banii căruia organizați acest eveniment, vă solicit să includeți în programul zilei de 1 decembrie concertul doamnei Mariana Anghel, și pe artiștii sus-numiți care ar putea fi disponibili pentru a participa la acest eveniment, contactându-i pentru a vă asigura de disponibilitatea dumnealor”, scrie Simona Niculescu, autoarea plângerii către CJ Alba şi Primăria Alba-Iulia. 

„ Ziua de 1 Decembrie este un simbol. Într-o țară în care s-a dus politică sistematică împotriva valorilor, a tradițiilor, a istoriei noastre, nu acceptăm să investiți BANUL PUBLIC în concerte ale unor domnișoare care nu au în repertoriul dumnealor cântecele noastre tradiționale, în detrimentul cântăreților de valoare internațională mai sus menționați”, arată semnatarii.

Iată textul sesizării:

Alba Iulia, 1 Decembrie 2014, între istorie și declin
Apel către organizatorii Festivalului din capitala Marii Uniri
Stimați membri ai Administrației publice,

Din bănuții cu greu colectați de la populație (512 000 lei înțeleg) veți organiza și acest an sărbătoarea zilei naționale într-un loc încărcat de istorie, orașul Alba Iulia. Constat cu stupoare citind programul evenimentului că marii artiști români ce cântă despre Unire de câteva decenii bune strălucesc prin absență. Doamna Mariana Anghel, singura artistă ce cântă „Vin românii la Alba iar” îmi confirmă faptul că NU A FOST INVITATĂ la eveniment. Cum de altminteri nu au fost invitați nici Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Gheorghe Zamfir, Dumitru Farcaș, Ioan Bocșa, Nicolae Furdui Iancu, care au un repertoriu impresionant de cântece patriotice și despre Marea Unire. În calitatea mea de cetățean român, din banii căruia organizați acest eveniment, vă solicit să includeți în programul zilei de 1 decembrie concertul doamnei Mariana Anghel, și pe artiștii sus-numiți care ar putea fi disponibili pentru a participa la acest eveniment, contactându-i pentru a vă asigura de disponibilitatea dumnealor.

Vă rog insistent să susțineți cultura românească, cea autentică iar nu să o banalizați pe banii noștri.

Ziua de 1 Decembrie este un simbol. Într-o țară în care s-a dus politică sistematică împotriva valorilor, a tradițiilor, a istoriei noastre, nu acceptăm să investiți BANUL PUBLIC în concerte ale unor domnișoare care nu au în repertoriul dumnealor cântecele noastre tradiționale, în detrimentul cântăreților de valoare internațională mai sus menționați.
Vă rog să considerați această corespondență, adresată pe cale de presă, o plângere prealabilă, depusă atât la primăria Alba Iulia cât și la Consiliul Județean Alba și s-o tratați ca atare, răspunzându-mi la adresa niculescu.simona.lucia@gmail.com

Semnează:

– Simona Niculescu
– Părintele Mihai-Andrei Aldea
– Asociația Neamunit
– Maria Gheorghiu
– Laurian Stanchescu
– Alex Imreh
– Irina Bazon
– Asociația Demnitatea Națională
– Asociația România Civică
– Daniel Fenechiu
– Iulian Capsali
– Mihai Tociu

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*