Ultimele Știri

Candidatura oligarhului Plahotniuc a fost respinsă

plahotniuc

Președintele Nicolae Timofti respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier. Anunțul a fost făcut aucm câteva minute de Serviciul de Presă al Președinției Republicii Moldova.

Nicolae Timofti, a avut astăzi, 13 ianuarie, la Reşedinţa de stat de la Condriţa, consultări cu reprezentanţii majorităţii parlamentare, constituite recent de un număr de 56 de deputaţi.

La consultări au participat Marian Lupu, Adrian Candu şi Dumitru Diacov, reprezentând Patridul Democrat, şi Mihai Ghimpu, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu, reprezentând Partidul Liberal.

Şefului statului i-a fost prezentată o declaraţie semnată de un număr de 55 de deputaţi, de susţinere a candidaturii domnului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, la funcţia de prim-ministru.

Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Timofti îşi întemeiază decizia pe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova şi pe Hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru, având în vedere şi faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a Republicii Moldova.

În consecinţă, preşedintele Nicolae Timofti propune majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunţate, şi informarea şefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie, ora 12.00.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*