Ultimele Știri

Candidat la alegrile prezidențiale SUA, nu exclude reintroducerea torturii: ‘Dacă voi fi președinte iau această amenințare în serios’

Jeb Bush

Jeb Bush, candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale americane, a refuzat joi să excludă reluarea utilizării torturii, în anumite circumstanţe, de către administraţia SUA, relatează Associated Press în pagina electronică.

„Nu vreau să fac o declaraţie definitivă, generală”, a declarat Bush în faţa republicanilor din statul Iowa, întrebat dacă va menţine sau va anula ordinul preşedintelui Barack Obama care interzice tehnicile brutale de interogare folosite de CIA.

„Când eşti preşedinte, cuvintele tale contează”, a adăugat el.

Fostul guvernator al statului Florida a precizat că, în general, consideră că tortura nu este adecvată şi se bucură că fratele său, fostul preşedinte George W. Bush, a pus capăt în mare parte utilizării acestor tehnici de către CIA înainte de a-şi încheia mandatul.

CIA a folosit simularea înecului, lovirea, nuditatea, privarea de somn, umilirea şi alte metode pentru a constrânge deţinuţi Al-Qaida să facă mărturii – metode pe care armata nu are voie să le folosească asupra prizonierilor de război.

Un raport al Senatului, dat publicităţii anul trecut, cita date ale Agenţiei Centrale de Informaţii care arătau că aceste tehnici au fost mai brutale decât se ştia anterior, nu au adus informaţii esenţiale şi că CIA a minţit în legătură cu ele.

Jeb Bush a apreciat însă că aceste tehnici au fost eficiente şi au adus informaţii, dar acum există „un mediu diferit”.

El a sugerat că ar putea exista unele ocazii când interogatoriile brutale sunt necesare pentru a menţine ţara în siguranţă. „De aceea nu spun că în orice condiţie, în orice scenariu posibil”, a adăugat el.

Ulterior, Bush a afirmat că există o diferenţă între tehnicile dure de interogare şi tortură, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. „Nu ştiu. Spun doar că, dacă voi fi preşedintele Statelor Unite, iau această ameninţare în serios”, a subliniat el.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*