Ultimele Știri

Când trebuie extrase măselele de minte și cât rău fac organismului

Consideraţi inutili de tot mai mulţi specialişti, ba chiar pe cale de disparţie, molarii de minte  ajung să facă mai mult rău decât bine organismului.

În literatura de specialitate se vorbeşte despre un „reces evolutiv”, specialiştii afirmând că în timp, odată cu evoluţia speciei umane, vor dispărea pentru că nu au niciun rol sau prea puţin în masticaţie.

Ca urmare a dezvoltării omului, a modificării masticaţiei şi a alimentaţiei moderne, maxilarele s-au micşorat şi nu mai permit apariţia tuturor celor patru molari de minte, ei rămân incluşi şi vor fi descoperiţi radiologic întâmplător.

Ultimii apăruţi, molarii de minte sau, popular, măselele de minte, ajung să facă mai mult rău decât bine organismului.

“Frecvent la erupţie produc probleme: înghesuiri dentare, datorită actiunii de presiune pe dinţii din faţă, apar pericoronarite, adică inflamaţia gingiei cu infecţia ei, care duce la dureri foarte mari până în articulaţie- ureche, ochi etc.Pot să rămână incluşi în os şi să erupă odată cu extracţia dinţilor din faţă sau să nu erupă niciodată”, a declarat un medic stomatolog.

Molarii de minte ies începând cu vârsta de 17-18 ani fapt pentru care au şi denumirea de „măsele de minte”, fiind al treilea rând de molari.

„Probleme apar şi la extracţia sau la tratamentul lor. Aceste probleme apar din cauza vecinătăţilor- jos cu canalul nervului mandibular, iar sus cu tuberozitatea maxilară. De asemenea, apar probleme la extracţie şi tratament şi datorita faptului ca sunt mulţi pacienti „cu gura mica” şi nu ai acces”, a mai explicat medicul stomatolog.

Se recomandă extragerea lor atunci când sunt parţial erupţi şi nu au spaţiu suficient sau în cazul în care generează durere şi discomfort, când nu pot fi curăţaţi corect şi nu au o utilitate imediată, dacă sunt cariaţi profund, ştiut fiind faptul că ei se cariază mult mai repede şi mai profund decât ceilalţi molari sau dacă sunt dureroşi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*