Ultimele Știri

Canada trimite elicoptere tactice în Irak

elicoptere

Cu câteva zile înainte de retragerea bombardierelor angajate contra grupării Statul Islamic (SI), Canada a anunțat marți desfășurarea în Irak a patru elicoptere tactice înarmate Griffon pentru a sprijini forțele speciale al căror număr se va tripla, scrie AFP.

Noul guvern liberal a stabilit pentru 22 februarie data încheierii loviturilor aeriene împotriva SI efectuate în Irak și Siria de șase avioane F-18, angajate în cadrul coaliției internaționale conduse de Statele Unite.

În planul său prezentat săptămâna trecută, administrația premierului Justin Trudeau a prevăzut însă triplarea, la 210, a contingentului forțelor speciale canadiene care acordă asistență forțelor kurde în nordul Irakului. Aceste trupe de elită ajută, de asemenea, la direcționarea bombardamentelor efectuate asupra organizației radicale jihadiste.

„Elicopterele Griffon sunt desfășurate pentru securitatea trupelor noastre din nordul Irakului”, a afirmat în parlament ministrul canadian al apărării, Harjit Sajjan.

Aceste aparate, înarmate din timpul ultimului război din Afganistan, „vor fi utilizate pentru a transporta soldații noștri, pentru că le asigură o protecție mai bună”, a precizat el.

În afară de aceste elicoptere, Canada a angajat în Irak și Siria două avioane de supraveghere Aurora cu misiunea de a repera pozițiile SI pentru coaliție, precum și un avion de aprovizionare în zbor Polaris. În total, 830 de militari participă la desfășurarea acestor operațiuni aeriene nonofensive.

Un soldat canadian, membru al forțelor speciale, și-a pierdut viața în martie 2015 în lupte care au avut loc în nordul Irakului, reamintește AFP.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*