Ultimele Știri

‘Campionul despăgubirilor’ e devorator de artă

horia simu

Horia Şchiopu Simu este cel mai mare beneficiar al despăgubirilor acordate de ANRP, acesta primind terenuri în valoare de peste 100 de milioane de euro, în timp ce drepturile litigioase le-a cumpărat cu doar 1,5 milioane de dolari. Deocamdată, procurorii l-au reținut și au dovedit doar o singură tranzacție ilicită, iar în timpul perchezițiilor de la reședința luxoasă din Băneasa au găsit numeroase bijuterii şi peste 150 de tablouri.

Unul dintre marii beneficiari ai retrocedarilor ilegale este preventiv după gratii. Acesta a fost deconspirat doar în cadrul unei singure tranzacții, care a prejudiciat statul cu numai 55 de milioane de euro.

Omul de afaceri este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce i-ar fi influenţat pe membrii comisiei ANRP să-i acorde, în 2008, despăgubiri de 105 milioane de euro pentru un teren din Capitală, dublu faţă de valoarea reală. Suprafața de zece hectare din sectorul 6 a obținut-o după ce a cumpărat drepturile litigioase contra sumei de 1,5 milioane de dolari. O parte dintre documente din dosarul depus la ANRP ar fi conținut înscrisuri false, spun procurorii DNA.

În timpul perchezițiilor de la domiciliul omului de afaceri, procurorii au găsit peste 150 de tablouri, semnate printre alţii de Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu şi Samuel Mutzner, dar şi ceasuri de lux şi bijuterii, despre care anchetatorii cred că ar fi fost cumpărate din banii primiţi din despăgubirile ilegale.

Horia Simu a devenit afacerist începând cu anul 2003, când a intrat în industria cupruluiprin achiziționarea a două fabrici: Phoenix Baia Mare și Elcond Zalău. Pe parcursul anilor, Horia Simu apărea la Registrul Comerţului ca acționar în șapte firme, însă șase dintre au fost radiate și una este în procedură de dizolvare, după ce DIICOT a inițiat o precedură de urmărire penală pentru afacerile din domeniu, însă dosarul a fost clasat la scurt timp. 

În topul celor mai mari despăgubiri acordate se află alți patru oameni de afaceri: Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe, care au primit 85 de milioane de euro de la stat. Toți cei patru sunt anchetați de procurorii DNA, alături de fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, și fostul președinte al ANI, Horia Georgescu.

Pe lista beneficiarilor se mai află și alte nume cunoscute, precum Vasile Geambazi, unul dintre nepoții lui George Becali, care figurează cu o despăgubire de 67 de milioane de euro. De asemenea, este prezent și unul dintre ginerii lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, care a primit despăgubiri de la stat: aproape 10 milioane de euro, alături de alte patru persoane.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*