Ultimele Știri

Campania electorală, începută şi nu prea

Campania electorală a început săptămâna trecută, vineri. De atunci până acum mulţi s-ar fi aşteptat ca zilnic să fie auzite cunoscutele sloganuri ale campaniei electorale pentru prezidenţiale lansate de partidele care au candidaţi pentru Palatul Cotroceni. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat, mai mult chiar, nimic nu se simte, nu se vede, nimic nu se întâmplă care să dea cel puţin de bănuit că a început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Aparent, startul s-a dovedit molcom, lipsit de nerv, chiar de tonus. La o privire mai atentă a candidaţilor se pot observa câteva bizarerii. De pildă, maghiarii avansează doi candidaţi, unul prin UDMR, altul prin Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Acelaşi lucru îl face şi Partidul România Mare, care nu mai ştie de cine e condus, dar, pentru a nu mai pierde vremea cu asemenea enigme, Corneliu Vadim Tudor îşi dispută electoratul încă fidel (altădată era mai consistent), cu Gheorghe Funar, ex-locotenentul său. În fine, „dreapta”, deloc unită, cum s-a tot clamat, este reprezentată de Klaus Iohannis, Elena Udrea, probabil şi William Brânză.

Pe un aliniament civic cu virtuţi morale se desfăşoară Monica Macovei, europarlamentar PDL, acum candidat independent şi demisionar din partidul portocaliu. La rândul lor, Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, până nu de mult camarazi în PNL, se adresează unui electorat liberal de sorginte, dar indecis. Departe de vârful de formă de acum doi ani, împovărat şi de o condamnare  nedifinitiva, Dan Diaconescu îşi respectă promisiunea de a candida.

O curiozitate pentru sociologi, în primul rând, o reprezintă candidatura Elenei Udrea, plecată din start cu o zestre redusă (sub 10% încredere), dar înveşmântată ca o şanteristă veritabilă, deşi nu prea avem şantiere. Până unde poate creşte, rămâne de văzut.

În mare atenţie rămân Victor Ponta şi Klaus Iohannis, deşi social-democratul are culoar bun, avans notabil şi susţinere electorală, prin structurile de partid, în majoritatea zonelor ţării. Neamţul speră să-l taloneze pe social-democrat, pentru ca sprintul final din turul doi să decidă câştigătorul. Dacă îi va simţi respratia în ceafă (din sondaje), lui Călin Popescu Tăriceanu, rămâne de văzut. Aceasta ar fi fotografia de „grup” a  candidaţilor, dar urmează finalul campaniei electorale şi cu siguranţă va fi o campanie dură. Coatele în gură încă n-au început, dar vom avea mai mult decât aşa ceva.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*