Ultimele Știri

Căderea lui Lenin la Harkov

Naţionaliştii au dărâmat o statuie a lui Lenin la Harkov, al doilea cel mai important oraş din Ucraina, fiind  o acţiune susţinută de către oficiali, prin care se transmite  Rusiei mesajul că Harkovul  aparține Ucrainei. 

Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică noapte, în Piața Libertății din Harkov, aplaudând prăbușirea istorică a  statuii lui Lenin. Deși mulți dintre rezidenții  Harkovului au cultivat amintiri nostalgice cu Lenin, a prevalat necesitatea de a se  rupe de trecutul sovietic, smulgându-se  statuia acestuia, care  a dominat Piața Libertății  din Harkov pentru o jumătate de secol.

Duminică seară, după ce protestatarii naţionalişti s-au adunat în jurul statuii, la un miting „Harkov este Ucraina”, guvernatorul regiunii Igor Baluta a semnat un ordin de demontare a statuii. Unii corespondenţi afirmă că ordinul probabil a fost semnat în ultimul moment.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a scris într-un mesaj, în rusă, postat pe Facebook, că a dat ordin ca poliţia să asigure doar securitatea oamenilor, ci „nu a idolului”. „Lenin? Lasă-l să cadă…”, a scris el, adăugând „atât timp cât nu sunt răniţi oameni. Atât timp cât acest idol comunist sângeros nu ia mai multe victime cu el când pleacă”.

Această  demonstrație face parte din  mișcarea  Căderea lui Lenin, prin care ucrainenii prăbușesc statuile din era totalitaristă pentru a arăta că  sunt dornici să se despartă de simbolurile  sovietice și  să aibă perspective  pro-democratice și pro-europene.

Ambițiile imperiale ale lui Putin, și amenințarea de restabilire a unui stat de tip sovietic, a determinat activiștii din Ucraina să declare un categoric „nu” la sugestia de a trece din nou sub  controlul  Rusiei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*