Ultimele Știri

Bulgaria a trimis ajutoare pentru refugiaţii din Grecia

imigranti refugiati siria ajutoare umanitare onu

Bulgaria a trimis  5.000 de pături, 155 de corturi, 500 de saltele şi 150 de paturi, precum şi perne, lenjerie de pat şi alte bunuri esenţiale în Grecia, pentru a ajuta Atena să facă faţă crizei refugiaţilor.

De asemenea, Ministerul bulgar al Agriculturii şi Alimentaţiei a donat un camion cu lemne de foc pentru refugiaţii şi migranţii blocaţi în Republica Elenă în urma închiderii rutei balcanice.

Ajutoarele vor fi împărţite la centrul de primire New Kavala, din nordul Greciei.

Grecia are în prezent 40.000 de locuri disponibile în centrele de primire şi pregăteşte alte 10.000. În aceste condiţii, Guvernul speră să convingă refugiaţii să accepte transferul în centre de primire. 400 de migranţi au fost trimişi vineri în tabere din nordul Greciei.

Autorităţile au împărţit fluturaşi refugiaţilor prin care îi îndeamnă să fie de acord cu transferul, pentru că închiderea graniţei cu Macedonia înseamnă că nu există nicio speranţă să mai poată ajunge în vestul şi nordul Europei prin Balcani.

Între 12.000 şi 14.000 de migranţi se află în prezent la graniţa dintre Macedonia şi Turcia, în condiţii greu de imaginat. Ei nu au acces la apă sau toalete, iar când primesc mâncare de la Guvernul elen sau de la ONG-uri izbucnesc aproape întotdeauna bătăi.

În condiţiile în care numărul refugiaţilor blocaţi la Idomeni a crescut în ultimele zile, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, UNHCR, a avertizat că o criză umanitară este iminentă.

Organizaţia Medici Fără Frontiere susţine că cel puţin 40% dintre migranţii din Idomeni sunt copii, iar în aceeaşi tabără se adăpostesc şi zeci de femei gravide. În condiţiile de mizerie existente în tabăra aflată la graniţa greco-macedoneană, unde 13.000 de migranţi au rămas blocaţi ca urmare a închiderii complete a punctului de trecere a frontierei de către vameşii din Macedonia, aproximativ 60 de copii sunt depistaţi cu probleme respiratorii în fiecare zi.

Principalele motive care ar putea cauza o epidemie de infecţii respiratorii în rândul copiilor sunt umiditatea şi fumul gros care persistă permanent în tabără.

Sunt mulţi bebeluşi în tabără, iar ei sunt extrem de vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii. Refugiaţii aprind focul în fiecare noapte pentru a-şi încălzi familiile. În foc sunt aruncate tot felul de obiecte, de la bungi de plastic, la haine vechi şi bucăţi de lemn. Fumul este extrem de toxic şi ne temem că infecţiile respiratorii în rândul nou-născuţilor vor cauza probleme de respiraţie permanente pentru aceştia.

Organizaţia Medici Fără Frontiere

Numărul migranţilor de pe teritoriul elen creşte constant, cu peste 2.000 de persoane care sosesc zilnic în medie pe mare dinspre Turcia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*