Ultimele Știri

Bugetul, dezbătut cu societatea civilă, după ce a fost aprobat

Cu toate că noul Executiv anunţase că vrea să consulte, în premieră, cetăţenii cu privire la proiectul de buget pe anul viitor, întâlnirea cu „societatea civilă” a avut loc la câteva ore după ce guvernul Cioloş aprobase deja bugetul pe 2016.

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a transmis luni un anunţ prin care invita cetăţenii să participe la dezbaterea publică privind proiectul de buget pentru 2016, iar formularul de înscriere a fost completat, până la termenul limită (marţi, ora 16) de 170 de persoane, dintre care 73 de cetăţeni, 13 reprezentanţi ai instituţiilor publice şi 84 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale sau societăţi comerciale.

Potrivit datelor furnizate de minister, 123 de persoane şi-au anunţat intenţia să participe la dezbaterea publică, însă întâlnirea de ieri, organizată la Palatul Parlamentului, s-a ţinut după ce proiectul de buget fusese deja aprobat de Guvern. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a spus, totuşi, că participanţii la această dezbatere au trimis propuneri, unele dintre ele fiind incluse în proiectul de buget.

Totodată, jurnaliştii nu au avut voie să participe la dezbatere (n.r. le era permis să fie în sală fără să transmită informaţii), iar Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a oferit un spaţiu „generos” în limita a cinci minute pentru „oportunităţi de imagine la începutul evenimentului”, precum şi posibilitatea ca presa să ia declaraţii de la participanţi la finalul dezbaterii, după ora 16. Deşi televiziunile nu au avut voie să ofere transmisiuni în direct, Guvernul a transmis dezbaterea publică pe internet.
Reamintim că lipsa de transparenţă a noului Executiv pe marginea proiectului de buget a fost taxată şi în şedinţa de luni a Comisiei de Dialog Social din Cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Participanţii la discuţiile comisiei au reclamat că reprezentanţii MP au întârziat transmiterea materialelor de informare cu privire la legea bugetului de stat pe anul viitor.

Bogdan Hossu, preşedintele sindicatului C.N.S. Cartel Alfa, a spus că materialele (n.r. necesare pentru analiză înainte de şedinţă) ajung cu întârziere la ei, cu mai puţin de 24 de ore până la data convocării la Comisia de Dialog Social.
La rândul său, Sabin Rusu, secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi reprezentant al ţării noastre în Comitetul Economic şi Social European, a subliniat necesitatea schimbării modului de desfăşurare a şedinţelor Comisiei de Dialog Social.

„Cred că ar trebui regândit modul de desfăşurare al acestor comisii dacă vrem cu adevărat un dialog social real şi transparent, iar punctul nostru de vedere să îl putem aborda şi susţine ca un document pertinent care să contribuie la acest dialog social”, a spus atunci domnul Rusu.

În plus, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a criticat mecanismul de lucru al comisiei pentru Dialog Social din cadrul MFP, spunând că nu este prima dată când se întâmplă astfel de situaţii privind întârzierea primirii materialelor de la MFP.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*