Ultimele Știri

Bugetul Capitalei: Milioane de euro aruncate pe construcții fanteziste și susținerea unor găuri negre ca RATB și RADET

oprescu

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat luni bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pe anul 2015. Astfel, Capitala are în acest an de cheltuit 4,2 miliarde lei. Printre proiectele de investiţii care primesc finanţare se numără: drumul expres spre Autostrada A1 şi Pasajul de la Ciurel – 80 milioane lei, Pasajul subteran de la Piaţă Presei Libere – 45 milioane lei, lărgirea Sos. Prelungirea Ghencea – 70 milioane lei şi lărgirea str. Fabrică de Glucoză – 55 milioane lei. Pentru pasajul pietonal de la Piaţă Română s-au alocat 100 milioane lei, bani dintr-un credit finanţat de Banca Mondială. Întrucât consilierii generali nu doresc realizarea acestui proiect, primarul Sorin Oprescu spune că banii vor fi redirecţionaţi către alte proiecte.

Principala sursă de venit a municipalităţii în anul 2015 sunt cotele defalcate din impozitul pe venit – 3,2 miliarde lei, apoi urmează 42 milioane lei din impozitul pe proprietăţi, 92 milioane lei din amenzi şi doar 5 milioane de lei din valorificarea bunurilor pe care le deţine. Din cele 4,2 miliarde lei, primarul general, Sorin Oprescu, propune că 1 miliard să fie cheltuit pe subvenţia la RADET şi la RATB, iar 1,1 miliarde lei pentru investiţii dintre care 540 milioane lei pentru marile proiecte de infrastructură. Consilierii PNL au făcut însă un amendament prin care au tăiat bani de la investiţii în infrastructură şi au alocat bani în plus pentru RADET şi RATB

Ce proiecte de infrastructură primesc bani în 2015 că urmare a propunerilor făcute de primarului general şi amendamentele făcute de Consilierii generali:

Obiective de investiţii în continuare

– Restante Pasajul Basarab – 20 milioane lei;

– pasaj Pietonal Piaţă Eroii Revoluţiei – primarul general a cerut 6 milioane lei; CGMB a tăiat 1 milion lei;

– străpungere Nicolae Grigorescu- Splai Dudescu – 70 milioane lei;

– lărgire Prelungirea Ghencea – Domneşti – 70 milioane lei;

– Drumul expres spre Autostrada Bucureşti-Piteşti cu pasajul de la Ciurel – primarul general a cerut 90 milioane lei; CGMB a tăiat 10 milioane lei;

– reabilitare Liviu Rebreanu – primarul general a cerut 47 milioane lei; CGMB a tăiat 7 milioane lei;

– reabilitare bd Aerogării – primarul general a cerut 6,6 milioane lei – CGMB a tăiat 1 milion lei;

– restanţă Pasajul suprateran Mihai Bravu – primarul general a cerut 30 milioane lei; CGMB a tăiat 4 milioane lei;

– reabilitare Şoseaua Pantelimon – primarul general a cerut 35 milioane lei; CGMB a tăiat 5 milioane lei;

– reabilitare Sos. Iancului – 25 milioane lei;

– Pasaj subteran Piaţă Presei Libere – 45 milioane lei;

Obiective de investiţii noi

lărgire str. Fabrică de Glucoză – 55 milioane lei;
– Pasaj pietonal Piaţă Română – 100 milioane lei, bani ce vor fi luaţi dintr-un credit finanţat de Banca Mondială;

Ce alte obiective de investiţii mai primesc finanţare

– sistemul de management al situaţiilor de urgenţă – 37 milioane lei;
– consolidarea sediului Primăriei Capitalei din bd. Regina Elisabeta sediul PMB- 77 milioane lei;
– realizarea site-ului Primăriei – 2,5 milioane lei;
– reabilitare şcoli şi grădiniţe – 50 milioane lei;
– Sala Polivalentă – 17,5 milioane lei;
– patinoarul Flamaropol – 8,4 milioane lei;
– consolidare Teatrul Evreiesc de Stat – 15 milioane lei;
– reţele cartierul Henry Coandă – 17 milioane lei;
– revizuire Planul Urbanistic General – primarul general a cerut 11 milioane lei; CGMB a tăiat 2,5 milioane lei;
– Finalizarea staţiei de epurare de la Glina – 128 milioane lei;
– s-au luat banii de la studiul de fezabilitate pentru consolidare şi restaurare Palatul Voievodal Curtea Veche.
Câţi bani primesc instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei

– Administraţia Monumentelor – primarul a propus 32 milioane lei – CGMB a tăiat 1,5 milioane lei de la grupul statuar „Aripi” şi 2,5 milioane lei de la alte investiţii
– Clubul Sportiv al Municipiului Bucureşti – 30 milioane lei
– Direcţia de Asistenţă Socială – 54 milioane lei
– Poliţia Locală – 29 milioane lei
– Administraţia Străzilor – primarul general a cerut 280 milioane lei – CGMB a tăiat 19 milioane lei;
– Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor – 81 milioane lei
– Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor – primarul general a cerut 24 milioane lei – CGMB a tăiat 7,5 milioane lei
– Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement – primarul general a cerut 70 milioane lei – CGMB a tăiat circa 30 milioane lei;
– Administraţia Spitalelor – 300 milioane lei

Banii tăiaţi de la investiţii au fost redirecţionaţi de consilierii generali către RADET şi RATB. Astfel, subvenţia către RADET a fost suplimentată de la 552 milioane lei la 570 milioane lei. Întrucât conturile RADET sunt blocate 100% de ELCEN din cauza datoriilor, iar banii viraţi către Regie ajung la ELCEN, pentru investiţiile de urgenţă pe care trebuie să le facă RADET, CGMB a găsit soluţia să aloce 50 milioane lei Primăriei Capitalei prin direcţia de specialitate că instituţia să facă aceste investiţii.
Marcel Nicolăescu, directorul ELCEN, a participat şi el la şedinţa CGMB şi a promis că va debloca conturile RADET că regia să îşi poată desfăşura activitatea în mod normal.

„De pe 6 martie 2015 sunt director general ELCEN. Din primele zile am identificat două priorităţi, crearea unui grup comun de lucru RADET-ELCEN pentru a identifica problemele cu care ne confruntăm. Apoi, aprobarea de d-voastră astăzi a bugetului RADET care să ne creeze condiţiile să se facă reparaţiile curente, eu angajându-mă că voi face toate demersurile pentru a reducerea popririi pe conturile RADET că să funcţioneze în condiţii optime”, a declarat acesta.

Subvenţia către RATB a fost modificată de la 530 milioane lei la 545 milioane lei, iar la capitolul investiţii Regia a primit în plus de la 6 milioane lei până la 34 milioane lei pentru modernizarea parcului auto. Astfel, vor fi achiziţionate 5 tramvaie Bucur, se vor moderniza trei tramvaie şi se vor achiziţiona 20 de automate pentru cartele RATB.

În plus, liberalii au crescut suma pentru construcţia de grădiniţe de la 7,7 milioane lei – la 14, 1 milioane lei, pentru consolidare clădiri cu risc seismic de la 7 milioane lei la 17,8 milioane lei. Din fondul de rezervă al primarului au fost tăiate de la 80 milioane lei până la 25 milioane lei.

„Proiectul de buget a venit cu două luni întârziere, în condiţiile în care trebuia să vină de la începutul anului că primarul general să arate că are o viziune cum se va dezvoltă oraşul. Anul acesta avem de returnat sume foarte mari pentru împrumuturi. 70 milioane de euro vor merge către rambursări de credite şi dobânzi, o suma colosală care afectează funcţionarea bugetului municipiului Bucureşti. Acestei sume se adaugă creditul de 500 milioane de euro care trebuie rambursat în acest an. Cred că trebuie să terminăm proiectele pe care le-am început că să denonstram bucureştenilor că putem face ce am început. Din punctul nostru de vedere este vital să asigurăm funcţionare regiilor. De aceea am alocat bani în plus pentru subvenţie şi investiţii „, a declarat viceprimarul liberal al Capitalei, Cornel Pieptea.

Primarul Sorin Oprescu a declarat în ceea ce priveşte creditul de 500 de milioane de euro, care trebuie plătit în luna iunie a acestui an, că are scrisori de garanţie de la 7 bănci că pot oferi această finanţare şi că Ministerul de Finanţe şi-a dat acordul să facă bugetul.

Oprescu spune că va face rost de bani în plus la buget, circa 80 milioane de euro, vânzând terenurile municipalităţii care sunt concesionate şi pe care s-au ridicat construcţii în ultimii ani.

În ceea ce priveşte banii alocaţi pentru investiţii la RATB, edilul spune că aceştia sunt daţi degeaba deoarece Regia poate face doar două tramvaie pe an şi acelea cu 75% dintre piese cumpărate din altă parte. Edilul a spus că va veni cu un studiu de transformare şi eficientizare a RATB.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*