Ultimele Știri

Bugetele SRI, SIE, SPP şi STS, aprobate de Comisiile de buget. Cel al Secretariatului pentru luptătorii anti-comunişti, modificat pentru a-şi achiziţiona maşini

parlament

Comisiile reunite de buget au adoptat, sâmbătă, fără amendamente, bugetele SRI, SIE, SPP şi STS, precum şi pe cel al Curţii de Conturi, instituţiile anunţând, în cea mai mare parte, că banii alocaţi sunt suficienţi pentru buna funcţionare pe parcursul anului 2016, relatează Mediafax.

Astfel, bugetele acestor instituţii au trecut de Comisiile de buget în forma propusă de Ministerul de Finanţe.

SRI şi SIE vor primi bani în plus, potrivit proiectului de buget. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

Cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Cheltuielile de personal ale SRI rămân, în mare măsură, aceleaşi ca în 2015, în schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum şi pentru alte cheltuieli şi programe interne.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut. Se înregistrează şi o creştere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică şi destinaţia exactă a acestor sume.

În schimb, SIE va acorda şi anul viitor burse, Guvernul alocând la acest capitol suma de 10 mii de lei, însemnând o majorare cu 25% a sumei alocate instituţiei pentru anul 2015.

De menţionat că, în 2015, atât SRI, cât şi SIE, au beneficiat de rectificări bugetare pozitive.

Serviciul de Protecţie şi Pază va pierde, în 2016, aproximativ 3% din buget, potrivit proiectului iniţiat de guvern. Astfel, anul viitor, SPP va avea un buget de 163,8 milioane de lei, tăieri fiind aplicate la capitolul cheltuieli de personal şi la cel privind cheltuielile de capital.

Cu toate acestea, SPP va primi, în 2016, de 8 ori mai mulţi bani pentru reînnoirea parcului auto. Astfel, în proiectul de buget sunt alocate 8,6 milioane de lei pentru „maşini, echipamente şi mijloace de transport”, în condiţiile în care, anul trecut, Serviciul a avut un buget de numai 900.000 de lei la acest capitol.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va avea bugetul diminuat cel mai drastic, fiind înregistrată o scădere cu aproximativ 37%. Cu toate acestea, bugetul pentru 2016 este comparabil cu cel alocat iniţial în 2015, având în vedere că şi STS a beneficiat, în cursul anului, de rectificări pozitive. Astfel, în 2016, STS va avea un buget de 274 de milioane de lei, fiind reduse fondurile pentru bunuri şi servicii cu 22% şi la cheltuielile de capital, cu aproape 60%. Vor fi alocaţi astfel mai puţini bani pentru construcţii, chirii şi parcul auto.

Pe de altă parte, comisiile de buget au aprobat, în unanimitate, şi bugetul Curţii de Conturi, fără a aduce amendamente. Curtea de Conturi va beneficia, în 2016, de un buget de 286,5 milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul în curs. Şeful instituţiei, Nicolae Văcăroiu, a spus că banii sunt suficienţi, însă speră că va mai primi fonduri şi la rectificarea bugetară, în special pentru noul sediu al Curţii de Conturi, mai ales că instituţia sa aduce foarte mulţi bani la bugetul de stat.

Bugetul Secretariatului pentru luptătorii anti-comunişti, modificat pentru a-şi achiziţiona maşini

Bugetul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a fost aprobat, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, fiind decise transferuri de sume în interiorul instituţiei pentru ca aceasta să îşi poată cumpăra maşini şi programe informatice.

Astfel, bugetul instituţiei a fost stabilit de Ministerul de Finanţe la 3,1 milioane de lei, însă reprezentanţii Secretariatului s-au plâns că nu au suficienţi bani pentru a cumpăra maşini noi, precum şi o serie de programe informatice necesare desfăşurării activităţii.

Comisiile de buget-finanţe nu au fost de acord cu suplimentarea bugetului, însă au decis să mărească sumele alocate cheltuielilor de capital prin transferuri de la capitolul de bunuri şi servicii din cadrul aceluiaşi buget. Instituţia avea, iniţial, alocată suma de 40.000 de lei pentru astfel de cheltuieli, însă Comisia a decis să transfere alte 104.000 de lei pentru achiziţiile solicitate de Secretariat.

Bugetul total al instituţiei rămâne, astfel, la acelaşi nivel.

Parlamentarii din comisii au mai aprobat, fără amendamente, şi bugetul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Acesta se ridică la suma de 10,7 milioane de lei.

Comisiile de buget-finanţe au adoptat şi bugetul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, tot fără amendamente, acesta ridicându-se la suma 5,5 milioane de lei, în scădere cu 60% faţă de anul în curs. Parlamentarii au atras atenţia asupra acestei diminuări, însă reprezentantul Consiliului a afirmat că şi discriminarea în România este în scădere, iar bugetul le este suficient.

Un alt buget adoptat sâmbătă a fost cel al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, adoptând un amendament, propus de instituţie, în valoare de un milion de lei. Aceşti bani urmează să fie folosiţi pentru înfiinţarea unui departament video al Agenţiei, care ar trebui să funcţioneze de la începutul anului viitor.

Salariul mediu în cadrul acestui departament urmează să fie de aproximativ 4500 de lei. Bugetul total al AGERPRES, aşa cum a fost el propus de către Ministerul de Finanţe, se ridică la suma de 22,1 milioane de lei, în creştere cu 16,5% faţă de anul în curs.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*