Ultimele Știri

Bugetarii pot, din nou, să cumuleze pensia cu salariul

Pensionarii din sectorul bugetar se pot angaja din nou in instituţiile publice şi pot să încaseze atât pensie, cât şi salariu, potrivit Legii 134/2014, intrată recent în vigoare.

Documentul anulează dispoziţiile din 2009 care au interzis bugetarilor să cumuleze pensia cu salariul. Opiniile analiştilor cu privire la noile reglementări sunt împarţite, unii dintre ei susţinînd că nu va mai fi permis accesul tinerilor în sistemul public.

„Litera c) a articolului 1 si capitolul IV <<Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare>>, cuprinzând articolele 17-26, din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 761 din 9 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă”.

Prevederile menţionate anterior nu se mai aplică din 19 octombrie 2014, fiind abrogate prin Legea nr. 134/2014. Cu alte cuvinte, pensionarii din sistemul bugetar pot să se angajeze din nou în instituţiile publice şi să cumuleze pensia cu salariul, fără să mai fie condiţionaţi de faptul că pensia nu trebuie să depăşească nivelul câştigului salarial mediu brut. Această limitare a fost anulată şi nu mai este valabilă în prezent.

„În sistemul public, o persoană care are o înaltă pregătire de specialitate şi experienţă acumulată în domeniul în care a activat este foarte greu de înlocuit. Avem nevoie de personal cu o vastă expertiză în anumite domenii. De aceea este normal şi firesc ca persoanele care doresc să ocupe un post deja bugetat în sistemul public să aibă acces la dreptul de a munci fără a fi discriminaţi şi fără limitări imperative ale legii”, se arată în expunerea de motive a Legii nr. 134/2014.

Oare este bună măsura luată? Şi aşa vârsta de pensionare este destul de mare, iar cei care lucrează în sistemul bugetar rămân pe aceleaşi posturi chiar zeci de ani! Ce se întâmplă cu tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă? Trebuie să se mulţumească cu incertitudinea locului de muncă din sistemul privat? Cu salariile mici şi exploatarea care, cum ştim cu toţii, că se face în acest domeniu!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*