Ultimele Știri

Bucureştiul va avea o hartă a memoriilor comuniste

La 25 de ani de la revolu’ie, autoritățile au realizat o hartă a memoriilor comuniste. Sediul fostei Securități, fostele spații de arest și tortură vor putea fi vizitate în cadrul acestui program. 

Institutul de Investigarea a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a realizat această hartă pe care sunt marcate traseele care amintesc de revoluție. 

„Este un proiect pilot pe care am vrea să-l vedem replicat în toate oraşele, pentru că toate au avut un sediu de Securitate, au avut spaţii de arest sau chiar de tortură. Trebuie să repunem istoria vie în centrul comunităţilor. Noi avem în Bucureşti şansa de a avea un memorial, încă neorganizat ca atare. A nu conştientiza faptul că, în clădiri concrete, între ziduri concrete, s-au petrecut lucrurile pe care noi le citim în manuale sau pe care noi le vedem în filme este o gravă defazare istorică şi biografică în raport cu trecutul recent. Direct sau indirect, măcar şi prin simpla menţionare în faţa clădirilor printr-o semnalizare adecvată aceea ce a însemnat clădirea respectivă în perioada comunistă”, a spus Radu Preda, președintele Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Acesta a precizat că, pe harta memoriilor din Bucureşti, ar urma să se regăsească sediul Securităţii, aresturile care au fost risipite peste tot, Direcţia de paşapoarte de pe strada Nicolae Iorga şi Casa Poporului.

„Toate aceste clădiri descriu sau recompun o hartă a regimului comunist. Cred că este foarte important şi pentru bucureşteni, dar şi pentru cei care vizitează Bucureştiul. Vor fi gândite şi trasee ghidate pe axa nord-sud, cu deplasări stânga-dreapta, de la monumentul luptei anticomuniste, care va fi amplasat în faţa fostei Case a Scânteii şi se va termina în Fortul 13 Jilava, dar repet cu ieşiri largi, cuprinzând şi Casa Poporului, dar şi fostul CC al PCR sau actualul sediu al Guvernului”, a spus Radu Preda.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*