Ultimele Știri

Bucureștiul, descris în The Guardian: Stații de metrou cu ‘parfum’ de merdenele și artiști la fiecare colț de stradă

bucuresti

„Bucureștiul este un oraș cu o arhitectură impresionantă, unde stațiile de metrou miros a merdenele și la fiecare colț de stradă găsești un muzician talentat.”

Așa rezumă fotojurnalista româncă Andreea Câmpeanu frumusețea capitalei României într-un articol pentru publicația britanică „The Guardian”. Ea îi încurajează pe turiști să vina la noi cu inima deschisă și să lase orașul să îi surprindă.

„Stații de metrou cu parfum de merdenele”. Atunci când vine vorba de București, acestea sunt primele cuvinte care îi vin în minte Andreei Câmpeanu, ale cărei fotografii au ajuns în publicații importante din întreaga lume.

În timp ce pentru mulți, Bucureștiul înseamnă doar clădiri care stau să cadă și cerșetori la colț de stradă, pentru ea înseamnă culoare și muzică.

Andreea Câmpeanu: „Mi se pare că e un oraș special cu diversitatea lui, e foarte colorat, intens. Are toate străduțele astea micuțe, drăguțe, tot felul de case frumoase, unele renovate, unele care cad, pline de istorie.”

Preferatul ei este hotelul Cișmigiu, construit în 1912. După ce a fost bombardată în 1944, clădirea a fost naționalizată de comuniști. La începutul anilor ’90 s-a transformat în cămin pentru studenți, iar o tânără a căzut în puțul liftului și a murit. Trupa Vama Veche a scris o melodie despre această tragedie.

Andreea Câmpeanu: „Am rămas cu gândul de la piesa aia și în 2006, când m-am mutat în București, clădirea era în paragină, dar tot mi se părea ca are ceva misterios.”

La jumătatea anilor ’90, hotelul a fost închis. În 2012 a început însă, renovarea lui și acum găzduiește o berarie, un hotel și Institutul Cervantes.

În ceea ce privește talentele locale, Andreea a acordat votul de încredere grupului The Future Nuggets. Muzicienii, care cântă cover-uri după manelele anilor ’90, sunt populari în comunitățile de hipsteri și artiști.

Andreea Câmpeanu vorbește și despre o cafenea, construită în 1893. Spune că este cel mai subestimat loc din București, că este mai mereu gol, deși se mănâncă bine și ieftin. Alături este și o librărie, apreciată de Andreea pentru selecția radicală a titlurilor.

La final, cei care vizitează Bucureștiul sunt sfătuiți de românca noastră să o ia pe străduțe și să se lase surprinși de frumusețea din jurul lor, departe de marile bulevarde.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*