Britanicii îngrijoraţi că un posibil exit le va schimba statutul în ţările în care sunt rezidenţi, își schimbă pașapoartele

  • Adelina Mitrache
  • 20 aprilie 2016
  • Externe
brexit marea britanie anglia uniunea europeana steag

Cu numai două luni înainte de referendumul care va determina dacă Marea Britanie rămâne sau nu în UE, aproximativ 1,2 milioane de britanici care trăiesc şi muncesc în Uniunea Europeană au început să fie îngrijoraţi că un posibil exit le va schimba statutul în ţările în care sunt rezidenţi.

Unii britanici au început să ia toate măsurile de precauţie pentru a se asigura că nu trebuie să îşi schimbe total stilul de viaţă, scrie Bloomberg.

”Există riscuri pe care nu poţi să ţi le asumi când familia şi viaţa ta sunt în joc”, a spus Louise Garavaglia, un britanic care a trăit în Franţa pentru mai bine de două decenii, şi acum se grăbeşte să aplice pentru un paşaport francez.

Cazul său nu este singular. Mai mulţi britanici au început deja să aplice pentru paşapoarte pentru Franţa, înainte de referendumul pentru Brexit.

”Dacă Marea Britanie iese din UE, am putea ajunge să fim trataţi ca orice alţi străini aici, nu avem de unde să ştim. Nu vreau să fiu francez în mod special, dar în faţa riscului prefer să nu rămân cu mâinile goale”, a spus Johnson Ferguson, un alt britanic care a trăit în Paris din 1998.

Dacă votul din iunie va pune capăt apartenenţei de 43 de ani a Marii Britanii la Uniunea Europeană, dreptul britanicilor de a munci şi de a avea acces la pensie, servicii de sănătate şi servicii publice în ţările spaţiului comunitar vor fi printre principalele probleme care vor fi negociate. Dacă rezultatul nu este cel dorit, toate aceste privilegii ar putea fi eliminate.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *