Ultimele Știri

BREXIT. Ultima zi de campanie în Marea Britanie. Un politician important susține că UE ‘distruge locurile de muncă’

brexit

Este ultima zi de campanie în Marea Britanie, înaintea unui referendum istoric care va hotarî viitorul țării și al Uniunii Europene.

Au mai rămas mai puțin de 24 de ore până la startul votului, iar cele două tabere își joacă ultima carte. Premierul David Cameron a pornit într-un turneu în viteză prin țară, la fel și starul taberei pro-Brexit, fostul edil al Londrei, Boris Johnson. Sondajele de opinie arată un mic avans al taberei care pledează pentru rămânerea țării în Uniune. Cele două tabere și-au expus argumentele pe tema migrației, economiei și suveranității, la ultima dezbatere televizată din campanie. Participanții, printre care fostul și actualul primar al Londrei, și-au pledat pătimas cauza.

Sadiq Khan, primarul Londrei: ‘Boris, tu ar trebui să știi cel mai bine. Jumătate de milion de slujbe din Londra depind direct de Uniunea Europeană. Jumătate din exporturile noastre merg către Uniunea Europeană. Boris, de ce ți-ai schimbat părerea peste noapte?’

Boris Johnson

Boris Johnson, fostul primar al Londrei: ‘Uniunea Europeană este un motor pentru distrugerea locurilor de muncă. Vedem asta peste tot în sudul Europei. Vedem asta și la noi în țară.’

Nic Robertson, corespondent CNN: ‘Ce pot să spun??? Uau, uau uau!!! Aceasta a fost cea mai aprinsă dezbatere din campanie. A fost o atmosfera care te-a trimis cu gândul la un meci de box, la o confruntare între gladiatori. Prima oră din dezbatere, dacă este să ne luăm după aplauzele și huduielile venite din partea publicului, a fost câștigată de campania pro-Brexit. A doua oră a dezbaterii a fost dominată de cei care militează pentru rămânerea Marii Britanii în Uniune.’

Ultima confruntare televizată din campanie nu i-a lămurit pe deplin pe britanicii confuzi și nici nu a influențat sondajele.

Richard Quest, corespondent CNN: ‘În ziua dinaintea deschiderii urnelor, până și experții sunt surprinși de cât de strâns este votul. Avansul de care se bucură campania pro-Brexit aproape s-a evaporat, iar acum pare că tabără care susține rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană și-a întărit poziția. Iar dacă este să ne luăm după reacția piețelor financiare, atunci City-ul londonez se așteaptă la o victorie a taberei ‘în Uniune.’

Presa britanică a adus din nou numele reginei în dezbatere. The Sun, publicație pro-Brexit, a publicat un articol în care susține că suverana ar fi cerut părerea invitaților la o cină privată cu privire la cele două opțiuni de la referendum.

‘Vă rog să îmi dați trei motive pentru care Marea Britanie ar trebui să rămână parte a Uniunii Europene’, ar fi declarat regina, potrivit The Sun.

Nigel Farage: Dacă Marea Britanie rămâne în UE după referendum, Danemarca sau Olanda vor ieși primele

‘Dacă Marea Britanie va rămâne în UE după referendumul de joi, Danemarca sau Olanda vor ieși primele’, a avertizat unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, Nigel Farage, în ultima zi a campaniei pentru consultarea populară, relatează BBC News.

El a subliniat că referendumul se rezumă la ‘popor versus instituții’ și că, din acest motiv, ‘autoritățile sunt foarte, foarte speriate de acest vot’ și vor ‘face tot ce pot pentru a câștiga’.

Nigel Farage

‘Putem să ne descurcăm mai bine de atât – maine (joi – n.r.) putem vota pentru o schimbare reală. Putem vota pentru a ne recupera țara, putem vota pentru a ne recupera granițele’, a adăugat el.

Politicianul a avertizat că, dacă britanicii vor vota pentru rămânerea din UE, Parlamentul European va începe să modifice acordul negociat cu premierul David Cameron la începutul acestui an.

În discursul său, Farage a îndemnat oamenii să voteze cu inima și suflentul și a susținut că adevăratul obiectiv al UE este o ‘uniune politică’. ‘Nici măcar nu mai avem un pașaport britanic. Avem unul al UE – care, bineînțeles, este disponibil pentru 508 milioane de oameni’, a subliniat el. ‘Vreau să trăiesc cu pașapoarte britanice și sub drapelul britanic’, a insistat el.

La rândul său, fostul primar al Londrei Boris Johnson a afirmat miercuri că tabăra sa trebuie să lupte pentru fiecare vot. ‘Sper ca toți cei care vor să preia din nou controlul asupra democrației noastre va ieși la vot mâine (joi – n.r.). Le spun oamenilor care se hotărăsc acum, cel mai sigur lucru este să voteze ieșirea (din UE – n.r.)’, a afirmat el.

Taberele pro și anti-Brexit își aruncă miercuri ultimele forțe în bătălie – discursuri, interviuri, dezbateri și distribuire de manifeste – în încercarea de a-i convinge pe indeciși, în ajunul referendumului pe tema locului Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Miercuri seară, o ultimă dezbatere, pe Channel 4, îi va opune pe deputatul din Partidul Național Scoțian (SNP) Alex Salmond, pro-UE, și pe Nigel Farage, liderul Ukip, un partid eurofob și antimigrație.

Aproximativ două milioane de persoane s-au înscris, începând din decembrie, pe listele electorale, ceea ce ridică numărul potențialilor alegători în referendumul de joi la 46,5 milioane – un record -, potrivit Comisiei Electorale.

deputată britanică anti-Brexit, amenințată pe Twitter că îi vor fi uciși copiii și nepoții

Deputata britanică Yvette Cooper, membră a Partidului Laburist, a primit un mesaj pe contul său de Twitter în care era amenințată că îi vor fi uciși copiii și nepoții, ca urmare a campaniei făcute de aceasta în favoarea „Remain” (rămânerea Marii Britanii în UE), informează miercuri The Independent și EFE.

Cooper a reclamat la poliție conținutul unui Tweet, postat marți pe contul său, care includea următorul mesaj: ‘Bună, Yvette, am primit de cinci ori mailurile tale de propagandă (în favoarea rămânerii Marii Britanie în Uniunea Europeană). Te rog încetează sau îți voi omorî copiii și nepoții’.

Incidentul intervine la puține zile după ce un bărbat cu presupuse probleme psihice și legături cu extrema dreaptă, Thomas Mair, în vârstă de 52 de ani, a ucis-o cu brutalitate cu lovituri de cuțit și gloanțe, săptămâna trecută, pe Jo Cox, și ea membră a Partidului Laburist, în circumscripția electorală a acesteia din nordul Angliei.

Cooper, deputată în circumscripția Normanton, Pontefract and Castleford, a retransmis mesajul pe pagina sa de Twitter, adăugând următoarele cuvinte: ‘Mi-a venit acest mesaj azi pentru că pledez în favoarea Remain. Asta trebuie să înceteze’.

Turcia consideră că nu este corect să se folosească statutul său ca argument în campania pentru Brexit

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat miercuri că nu este corect ca statutul Turciei de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE) să fie folosit ca argument în campania pentru Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE), relatează agenția Reuters.

erdogan

”Nu este corect ca problema referitoare la când va deveni Turcia membră a Uniunii Europene să fie folosită în campania pentru Brexit. Turcia nu a fost niciodată o povară pentru UE”, a declarat Cavusoglu într-o conferință de presă la Ankara.

Cavusoglu a mai spus, după cum precizează și AFP, că Ankara dorește ”cu orice preț” ca Regatul Unit, susținător de mult timp al aderării Turciei la UE, să rămână în blocul comunitar.

”Vrem ca Regatul Unit să rămână cu orice preț în Uniunea Europeană”, a declarat șeful diplomației turce în ajunul referendumului din Marea Britanie privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din UE.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*