Brexit: UE stabilește condiții stricte pentru Marea Britanie

  • Nicoleta Ungureanu
  • 30 iunie 2016
  • Externe

Partenerii europeni au stabilit că accesul la piața unică după BREXIT va fi condiționat de acceptarea tuturor obligațiilor care revin de aici. UE îi oferă răgaz Marii Britanii pentru a-și pregăti ieșirea.

Există încă mari semne de întrebare în privința momentului în care Lodra va activa articolul 50 și în privința felului în care va arăta relația cu Uniunea Europeană după Brexit. Marea Britanie pare să tragă de timp și să amâne cât mai mult activarea articolului 50.

„Marea Britanie este singura poate activa Articolul 50. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să facem acest lucru decât atunci când vom avea o viziune clară privind noile aranjamente pe care le dorim cu vecinii noştri europeni”, a explicat George Osborne, potrivit Le Figaro.

Motivul este acela că activarea articolului 50 ar stabili un termen clar pentru ieșirea din UE – doi ani – și ar pune Marea Britanie sub presiune pentru a-și negocia noua relație cu UE până în acel moment. În cazul în care nu ar duce la final negocierile, Marea Britanie va ieși automat din UE la finalul celor doi ani și se va trezi că trebuie să plătească tarife vamale uriașe blocului european.

Președintele Comisiei Europene a declarat că oricine dorește să aibă acces la piața unică a UE trebuie să adere la criterii stricte, „fără excepție” și că în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din UE, „nu va exista o negociere în lipsa notificării”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *