Brexit: Summit în trei între Renzi, Merkel și Hollande, pe o insula din largul coastelor italiene

  • Nicoleta Ungureanu
  • 18 august 2016
  • Externe

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande vor participa, luni, la un mini-summit, pe o insulă din largul coastelor italiene, la invitația șefului guvernului italian, Matteo Renzi. Aceștia vor discuta despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Merkel și Hoolande vor fi întâmpinați de Renzi la Napoli, iar apoi discuțiile dintre cei trei lideri va avea loc pe insula Ventotene, în largul coastelor italiene, între Roma și Napoli, a precizat guvernul italian într-un comunicat.

Matteo Renzi a ales această insulă, care a servit de inchisoare pentru unul dintre părinții fondatori ai Europei, pentru a sublinia necesitatea unui nou start pentru Uniunea Europeană, după șocul votului britanic pentru părăsirea UE. Insula Ventotene a servit regimului fascist italian între 1941 si 1943 drept loc de exil pentru opozanții politici, printre care fostul președinte Sandro Pertini și Altiero Spinelli, un om politic considerat unul dintre părinții fondatori ai UE, conform HotNews.

Brexitul este „o înfrângere politică” pentru Europa și trebuie să reprezinte o „mare sonerie de deșteptare” pentru UE, care trebuie să se reformeze rapid, a afirmat în iulie și Matteo Renzi.

Reuniunea celor, de pe insula din Mediterana, are loc cu trei saptamani înainte de un summit considerat crucial pentru viitorul Europei, care va avea loc la 16 septembrie, la Bratislava.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *