REZULTATE FINALE REFERENDUM BREXIT:Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar

brexit

Urnele s-au deschis la ora 9 în Marea Britanie. Ultima zi de campanie înaintea referendumului a fost prilej pentru pledoariile finale ale celor două tabere. 46,5 milioane de persoane sunt așteptate la vot.

UPDATE: Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informează BBC News online. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.

UPDATE 09:10 Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online.

Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

UPDATE 08:40 Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC News online şi Reuters. Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că „Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

„Aşteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoţia a vorbit. Şi vorbit clar,” a continuat oficialul.

UPDATE 06:58 Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 319 circumscripţii, din totalul de 382, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

REZULTATE REFERENDUM BREXIT. Rezultatele nu sunt definitive, dar este greu de crezut că diferenţa de peste un milion de voturi poate fi recuperată de mişcarea favorabilă rămânerii Marii Britanii în UE.

UPDATE 06:52 REZULTATE REFERENDUM BREXIT.  Majoritatea cetăţenilor britanici au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 75% din voturi.

UPDATE 06:40 „Acum îndrăznesc să sper că dimineaţa va aduce o Mare Britanie independentă”, a declarat Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP).

UPDATE 06:38 Lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,37 dolari, după ce imediat după închiderea urnelor urcase la peste 1,5 dolari.

REZULTATE REFERENDUM BREXIT: Momentan mai trebuie anunţate rezultatele în 118 din 382 zone locale. Tabăra Leave a ajuns să conducă cu 10,5 mil. voturi, faţă de 8,4 mil. cât are tabăra Remain. 

UPDATE 06:15 Potrivit celor mai recente date, anunţate de Comisia electorală la ora 4.15 (6.15, ora României), 51,5% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

UPDATE 06: 00 La ora 03:45 (05:45 ora României) Tabăra „Leave” conducea cu peste 500.000 voturi.

UPDATE 1:15 Un alt sondaj, al Ipsos Mori, dă câştigătoare tabăra „Remain”, cu 54% la 46%, conform The Independent.

UPDATE 00:50 David Cameron le mulţumeşte celor care au votat pentru o Mare Britanie mai puternică şi mai unită.

REZULTATE REFERENDUM BREXIT

 

UPDATE 18:00 Ploile puternice ar putea afecta prezența la vot

Estul și sud-estul Marii Britanii, zone de unde se așteaptă un vot predominant „OUT”, sunt lovite joi de furtuni puternice și inundații, scrie The Telegraph. Și Londra este afectată de furtuni. Sud-estul Londrei și Essex sunt sub avertizare cod roșu de inundații, iar specialiștii se așteaptă ca în mai multe părți ale capitalei britanice să plouă în câteva ore cât într-o lună.

UPDATE 17:00 Farage: Tabăra pro-Brexit are „șanse foarte mari” să câștige

Tabăra pro-Brexit are „șanse foarte mari” să caștige una dintre cele mai intense lupte politice din ultimii ani din Marea Britanie și să câștige referendumul privind apartenența la UE, a declarat liderul formațiunii eurosceptice Nigel Farage, în condițiile în care ploaia torențială riscă să ducă la o rată de participare scăzută, relatează The Independent.

„Chiar cred că avem șanse foarte mari, sincer cred”, a declarat Farage în drum spre secția de votare. „Dar totul depinde de rata de participare”, a adăugat el. Liderul Partidului Independenței Regatului Unit (Ukip) Nigel Farage s-a retras din ultima dezbatere televizată, miercuri seara, “din motive personale”.

El a avertizat în ultima zi de campanie că, dacă Marea Britanie va rămâne în UE după referendumul de joi, Danemarca sau Olanda vor ieși primele. El a subliniat că referendumul se rezuma la „popor versus instituții” și că, din acest motiv, „autoritățile sunt foarte, foarte speriate de acest vot” și vor „face tot ce pot pentru a câștiga”.“Putem să ne descurcăm mai bine de atât – mâine (joi – n.r.) putem vota pentru o schimbare reală. Putem vota pentru a ne recupera țara, putem vota pentru a ne recupera granițele”, a adăugat el. Politicianul a avertizat că, dacă britanicii vor vota pentru rămânerea în UE, Parlamentul European va începe să modifice acordul negociat cu premierul David Cameron la începutul acestui an.

În discursul său, Farage a îndemnat oamenii să voteze cu inima și sufletul și a susținut că adevăratul obiectiv al UE este o „uniune politică”. „Nici măcar nu mai avem un pașaport britanic. Avem unul al UE – care, bineînțeles, este disponibil pentru 508 milioane de oameni”, a subliniat el. “Vreau să trăiesc cu pașapoarte britanice și sub drapelul britanic”, a insistat el.

farage

UPDATE 16:00 Bursa din SUA a deschis în creștere, investitorii anticipând că britanicii vor vota pentru a rămâne în UE

Acțiunile de pe Wall Street au început tranzacțiile de joi în creștere, investitorii anticipând că britanicii vor vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în referendumul care este în desfășurare, relatează MsrketWatch. Piața este susținută și de datele care arată scăderea numărului de solicitări pentru indemnizații de șomaj în SUA, săptămâna trecută, la cel mai redus nivel din ultimele opt săptămâni.

Indicele Dow Jones este în urcare cu 0,8%, Standard&Poor’s 500 cu 0,72%, iar Nasdaq Composite cu 0,7%. Indicii bursieri din Europa sunt la rândul loc în creștere, ultimele sondaje de opinie indicând un avans al susținătorilor rămânerii în UE a Marii Britanii, față de cei care vor ieșirea.

bursa

UPDATE 15:30 Merkel: Consultările după votul britanic vor include toți cei 28 de membri ai UE

Indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultările Uniunii Europene începând de vineri vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, în ziua scrutinului privind un eventual Brexit, relatează DPA.

‘Consultările trebuie să continue cu toate cele 28 de state membre. Noi vom discuta împreună calea care trebuie urmată, într-un mod calm’, a spus Merkel.

Totodată, cancelarul german și-a reiterat sprijinul pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

‘Nu cred că trebuie să repet sprijinul meu pentru o decizie a alegătorilor britanici care să permită Regatului Unit să rămână parte a Uniunii Europene’, a mai spus cancelarul german Angela Merkel.

UPDATE 14:25: Euro a coborât sub 4,52 lei, pe fondul calmării îngrijorărilor legate de Brexit

Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,5179 lei/euro, în scădere cu peste 1 ban față de cotația de precedentă, în condițiile în care îngrijorările legate de un eventual vor favorabil ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au calmat, iar piața a devenit optimistă.

Miercuri, BNR a afișat un curs de referință de 4,5320 lei/euro.

Leul a beneficiat de mai multe sondaje de ultimă oră, care au indicat un avans al taberei favorabile rămânerii Regatului Unit în UE. Moneda românească s-ar putea aprecia și mai mult dacă rezultatul este favorabil.

„Dacă britanicii votează pentru rămânerea în UE (scenariul nostru de bază), acest lucru va fi favorabil apetitului pentru risc și va favoriza leul, iar un efect posibil ar fi scăderea cursului spre 4,50 lei/euro pe termen scurt”, consideră analiștii ING.

În caz contrar, dacă votul este unul pro-Brexit, leul ar putea atinge rapid niveluri minime ale acestui an în raport cu euro, estimează analiștii.

UPDATE 14:20 Un nou sondaj online indică faptul că tabăra care vrea rămânerea în UE are un avans de 10 procente, 55-45, în fața taberei Brexit.

Potrivit The Independent, sondajul a fost realizat înainte ca urnele să se deschidă.

Tabăra favorabilă rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană este creditată cu 52% din voturi, în timp ce pentru Brexit ar urma să opteze 48% dintre alegători, indică un sondaj Ipsos MORI publicat joi, în chiar ziua referendumului, dar realizat înaintea scrutinului.

După publicarea sondajului, lira sterlină s-a apreciat față de euro și de dolar, atingând nivelul maxim din ultimele șase luni, semn că piețele financiare prognozează o victorie a taberei pro-UE.

Sondajul a fost realizat pe 1.592 de persoane, la comanda cotidianului Evening Standard, în zilele de marți și miercuri.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *