Ultimele Știri

Brexit lovește puternic UE: Destrămarea Europei poate fi o posibilitate serioasă

brexit marea britanie anglia uniunea europeana steag

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană afectează puternic Europa, care se află în riscul de a fi destrămată. Ambasadorul României, Alexandru Cumpănaşu, alături de preşedintele Institutului Francez de relaţii internaţionale, Thierry de Montbrial, au vorbit despre cele mai importante probleme privind Brexit-ul.

Thierry de Montbrial a atras atenția asupra faptului că însuși promotorii Brexit-ului s-au declarat învinși, demisionând din funcții, după rezultatele din 23 iunie.

„Există multe scenarii. Aș vrea să încep totuși cu niște vești bune. Cea mai bună metodă de a evita repetarea tragediilor este conștientizarea lor. Dar să luăm chestiunea Brexit-ului. Am fost foarte surprins de faptul că, în ziua următoare a votului de pe 23 iunie, pe 24 iunie, promotorii Brexit-ului din Marea Britanie arătau de parcă ei ar fi fost cei învinși. Se vedea pe fața lor. Unii chiar și-au dat demisia”, a declarat acesta.

De asemenea, Thierry de Montbrial, a declarat că vocile țărilor care intenționau să se retragă, de asemene, din UE, s-au calmat.

„Dar, ca să rămânem la subiect, aspectul interesant este că peste tot în Europa, nu numai în Marea Britanie, oamenii care începuseră să se “joace” cu ideea de a se retrage din Uniunea Europeană au devenit mult mai calmi. Putem privi exemplul Ungariei, cu Viktor Orban, într-o oarecare măsură la republica Cehă și chiar și în Polonia, cu noul regim. Vocile lor pe acest subiect au devenit mult mai ponderate. Ca și cum ar fi realizat, dintr-odată, faptul că destrămarea Europei poate fi o posibilitate serioasă. Ca de fiecare dată când ești pe cale să pierzi ceva prețios, când posibilitatea devine serioasă, realizezi brusc prețul pe care urmează să îl plătești. Cred că exact asta se întâmplă acum.”, spune de Montbrial.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*