Brexit: Dezastru pentru exportatorii români în Marea Britanie! Deprecierea lirei produce pierderi de 1,5 milioane de euro pe zi

  • Nicoleta Ungureanu
  • 27 iunie 2016
  • Economie

Deprecierea cu până la 15% a lirei produce pierderi de 1,5 milioane de euro pe zi pentru exportatorii români din Marea Britanie.

Exporturile românești în Marea Britanie constau, în proporție de 47%, în mașini și echipamente, 23% — confecții și 18% — auto și componente auto.

Estimările au fost făcute luni de către Mihai Ionescu, copreședinte al Consiliului de Export al României Mihai Ionescu. „La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerțul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export și 1,6 miliarde import. Deci, balanța este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creștere a exportului de 15% și de 5% la importuri, deci se menține trendul de balanță activă”, a explicat Mihai Ionescu, citat de Digi24.

Conform acestor cifre îngrijorătoare, Banca Națională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că „nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *