BREXIT. Cum începe procesul de ieșire din UE al Marii Britanii

  • Adelina Mitrache
  • 26 iunie 2016
  • Externe
brexit marea britanie anglia

Marea Britanie trece printr-un tumult politic și economic fără precedent. Rezultatul votului a scos la iveală diviziuni adânci în rândul populației, iar regretul începe acum să îi cuprindă pe cei care au votat pentru Brexit.

Uniunea Europeană a clarificat modul în care Marea Britanie poate lansa procesul oficial de negociere pentru ieșirea din blocul comunitar, după referendumul de joi, relatează BBC News. Un purtător de cuvânt al Consiliului European, organismul care definește direcția și politica și prioritățile UE, a afirmat sâmbătă că activarea Articolului 50 este actul oficial pe care trebuie să îl întreprindă “Guvernul britanic la adresa Consiliului European”. “Trebuie întreprins în mod inechivoc, cu intenția explicită de a declanșa Articolul 50”, a explicat purtătorul de cuvânt. “Acest lucru poate fi făcut fie printr-o scrisoare către președintele Consiliului European, fie printr-o declarație oficială la o reuniune a Consiliului European notată corespunzător în transcriptul oficial al întâlnirii”, a adăugat el.

Activarea Articolul 50 va lansa un proces de negociere a termenilor în care Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. În mod normal, negocierile vor dura doi ani. Însă, în cazul în care toți liderii statelor rămase vor fi de acord, discuțiile pot fi prelungite. Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE “nu trebuie să fie deosebit de urâcioasă din vreun punct de vedere” în negocierile cu Marea Britanie. Ea a subliniat că determinarea altor țări să rămână în UE nu ar trebui să fie o prioritate a discuțiilor. Merkel a atras atenția că nu va face presiuni pentru o retragere accelerată. “Nu ar trebui să dureze o veșnicie, este adevărat, dar nu voi lupta pentru un interval de timp scurt”, a adăugat șefa Guvernului de la Berlin.

Declarațiile sale au venit după ce mai mulți miniștri de externe din UE, inclusiv cel al Germaniei, i-au cerut Londrei să implementeze rapid ieșirea. “Acest proces ar trebui lansat cât mai repede posibil, pentru a nu rămâne în incertitudine, ci pentru a ne concentra pe viitorul Europei”, a spus șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier. Omologul său olandez Bert Koenders a atras atenția că blocul comunitar nu poate accepta un vid politic.

Deși oficialii europeni i-au cerut Marii Britanii să înceapă cât mai repede procesul de separare, la Londra nimeni nu se grăbește să trimită notificarea oficială. Iar presa a început să speculeze că partizanii pro-BREXIT ar prefera să negocieze cu Bruxelles-ul un loc special pentru Regat în sânul Uniunii.

Tinerii care cer organizarea unui nou referendum au protestat sâmbătă în apropiere de sediul legislativului de la Londra. Aproape 3 milioane de britanici au semnat petiția pentru un nou vot, iar solicitarea va fi luată în discuție de Parlament.

brexit

Alte 100.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer declararea „independenței” și vor ca Londra să rămână în Uniune. La rândul său, primarul orașului a anunțat că va solicita „mai multe competențe” pentru capitala Regatului Unit și că dorește să ia parte la negocierile cu europenii.

Pe de altă parte, regretele au început să îi încerce pe cei care au votat ca țara să iasă din blocul comunitar.

De asemenea, guvernul regiunii britanice Scoţia solicită negocieri urgente cu Uniunea Europeană pentru a reuşi menţinerea în comunitatea europeană în pofida ieşirii Marii Britanii şi analizează posibilitatea organizării unui nou referendum proindependenţă, a anunţat premierul scoţian, Nicola Sturgeon.

loading...

One thought on “BREXIT. Cum începe procesul de ieșire din UE al Marii Britanii

  1. Logic Si Banal sa se termine si cu UE sa veniti acasa sau mai bine sa fiti expulzati din tarile pe unde ati stat la coada in frig si ploaie sa votati la referendum si presidentiale . aveti ce v-ati dorit acasa ! va asteptam in plm de cretini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *