Ultimele Știri

‘Brexit’ ar fi mai rău decât ‘Grexit’ și catastrofal pentru Europa

BREXIT

Cinci cotidiene de prestigiu din Europa au realizat un studiu despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cotidienele Le Monde, The Guardian, La Stampa, Gazeta Wyborcza și Süddeutsche Zeitung au prezentat repercursiunile nefaste asupra Uniunii Europene în cazul unui ‘Brexit’.

Cuvântul cel mai suprasolicitat de la Bruxelles este „reformă”. Problema este că nici un lider european nu va impune o reformă similară cu cea din statele comunității. Pentru un lider german, reforma înseamnă a face schimbări structurale și bugete de echilibru pentru a fi mai competitivi.

Pentru un francez sau italian, înseamnă mai multe cheltuieli publice, politici orientate către crearea de locuri de muncă. În Marea Britanie are loc o reformă care nu poate fi numită reformă. David Cameron vede reforma în Uniunea Europeană (UE) prin realizarea unui nou contract pentru Marea Britanie. Reforma înseamnă pentru el recunoașterea excepției  de a fi britanic în Europa. 

În discuția pe o renegociere viitoare, accentul a fost până acum cu privire la posibilitatea de modificare a tratatelor, respectiv a termenilor aderării Marii Britanii la UE și consecințele juridice ale unei schimbări. Dar domnul Cameron a rămas în mod deliberat cu un discurs vag, mai degrabă în  încercarea de a afla ce vor spune ceilalți deși Angela Merkel ar fi dispusă să cedeze pe anumite puncte cerute de premierul britanic. Nu va fi nici o schimbare semnificativă în tratate. Va fi nevoie de prea mult timp.

Liderii din zona euro sunt profund iritați de David Cameron și de lecțiile sale arogante, precum și de ministrul său de Finanțe.

În mod ideal, primul ministru britanic ar obține un veto în Camera Comunelor cu privire la legislația europeană, însă el nu are nici o șansă să-l obțină în alte 27 de parlamente. Uniunea ar putea intra în paralizie în acest caz. El se va retrage din tratat, sau cel puțin va scuti Marea Britanie, prin clauza care promovează „o uniune tot mai strânsă” – un manifest federalist care ar fi o bucurie în ochii euroscepticilor.

Imigrația și libertatea de mișcare sunt esențiale pentru David Cameron; guvernul său caută un mijloc legal de a limita beneficiile sociale disponibile cetățenilor UE în Marea Britanie.

Pe acest subiect, a avut loc o schimbare semnificativă. Până în noiembrie anul trecut, fostul președinte José Manuel Barroso a respins argumentele de genul „turism social”, cum l-a numit David Cameron. Donald Tusk, Președinte al Consiliului European, și Jean-Claude Juncker ca șef al Comisiei, afirmă că libertatea de circulație este sacră și sfântă, dar nu ar trebui totuși să fie o scuză pentru abuzul de servicii sociale.

Aceasta este politica. Cameron poate deci trage ceva de aici, aceste afirmații autorizează blocarea ajutorului de șomaj pentru migranții din UE sau compensații pentru cei cu salarii mici. Această acțiune ar putea fi aplicată  pentru o perioadă limitată; prim-ministrul vorbește de patru ani.

Dar va întâmpina rezistență. Cetățenii UE ar trebui să fie egali. O astfel de măsură ar fi discriminatorie și ar crea două clase de cetățeni.

În plus, va exista un anumit grad de reciprocitate. Aproximativ două milioane de britanici trăiesc în alte țări din UE; zeci de mii de britanici primesc prestații sociale în țările lor gazdă. Obiectivul lui Tusk în această negociere va fi de a obține un acord global care va „reforma” Uniunea, prin acordarea unor concesii de la Londra pentru ca toată lumea să fie mulțumită.

Nu se negociază în prezent o Europă de 18 de 1, cea a zonei euro plus Grecia. Europa merge în neregulă cu o perspectivă de ieșire din zona euro a Greciei. Dacă domnul Cameron termină singur cu 27, aceasta va fi o strategie rea și poate prefigura un final rău. Nimeni din Europa nu vrea să vadă acest scenariu, o Europă fără Marea Britanie. Toată lumea știe că „Brexit” va fi mult mai rău decât „Grexit”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*