Ultimele Știri

Bolnavii de Alzheimer pot fi supravegheaţi cu ajutorul unor senzori

O companie americană, care se ocupă cu producerea de aparatură pentru securizarea locuinţelor, a creat nişte senzori care pot fi ataşaţi pe anumite obiecte, iar informaţiie înregistrate de aceştia sunt monitorizate de pe smartphone sau computer. Senzorii fac parte din noul val de tehnologie wearable şi trimit notificări speciale, permiţând astfel ca un pacient care suferă de Alzheimer să fie monitorizat de acasă, fără a mai fi internat, cel puţin în fazele nu foarte grave ale bolii.

Alzheimer-ul este o boală incurabilă care se manifestă prin pierderi de memorie, demenţă şi deteriorarea accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, iar gradul de incidenţă este întâlnit în special la persoanele de vârstă înaintată. Iar persoanele suferinde trebuie supravegheate permanent.

Mai mult, aceştia îi ajută pe pacienţi să trăiască mai independent şi mai sigur în propriul mediu cunoscut de viaţă, cunoscându-se că acomodarea la un sanatoriu este un proces de lungă durată.

Pacienţii cu Alzheimer îşi pierd în primul rând abilitatea de a învăţa lucruri noi şi uită foarte repede ceea ce fac recent. Lăsarea cuptorului deschis, a apei să curgă, pot crea accidente fatale pentru un bolnav care locuieşte singur. Senzorii au rolul de a preveni aceste accidente prin monitorizarea de la distanţă.

Cum funcţionează?

Senzorii fac de fapt parte dintr-un aparat care îi conectează la smartphone-uri printr-un sistem wireless. Senzorii pot fi plasaţi în yale, prize sau camere de supraveghere. Astfel de device-uri pot monitoriza şi sănătatea fizică a pacientului precum bătăile inimii, durata activităţilor zilnice, numărul de calorii consumate.

Pentru bolnavii de Alzheimer invenţia este extrem de benefică deoarece întârzie procesul internării lor în clinici de specialitate şi le permite să îşi trăiască viaţa normal, fără a se expune pericolelor. Cu toate acestea, monitorizarea de la distanţă nu este suficientă şi nu trebuie să înlocuiască interacţiunea pacienţilor cu familia, dar permite păstrarea, chiar şi pentru un bonav de demenţă, a unui grad de intimitate necesară.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*