Ultimele Știri

Bloomberg – Scenarii apocaliptice pentru 2016: UE se va destrăma, iar băncile vor fi atacate de hackeri

apocaliptic

Prețul petrolului va sări de 100 de dolari/baril, după ce Statul Islamic va distruge rafinăriile din Orientul Mijlociu, iar Angela Merkel va fi forțată să demisioneze, generând haos în Uniunea Europeană. Vezi care sunt scenariile apocaliptice pe care unii specialiști le întrevăd pentru 2016.

Bloomberg News a cerut opiniile a zeci de fosti si actuali diplomati, strategi geopolitici, consultanti pe probleme de securitate si economisti pentru a identifica cele mai rele scenarii posibile in 2016, in functie de conflictele globale actuale. 

1. Pretul petrolului va urca la peste 100 de dolari/baril. Statul Islamic va distruge infrastructura petroliera a producatorilor din Orientul Mijlociu. Atacurile teroriste vor coincide cu un nou val de violenta in Delta Nigerului si cu noi probleme  in Venezuela. Arabia Saudita si OPEC nu vor putea creste productia pentru a face fata cererii. Prin urmare, pretul petrolului nu va mai scadea ci va creste la peste 100 de dolari/baril. Aceasta crestere va duce la intrarea Chinei in recesiune. Pe de alta parte, energia nucleara si cea din surse regenerabile vor inregistra noi cresteri.

2. Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana. Dorind sa puna capat incertitudinii legate de viitorul tarii in cadrul UE, premierul britanic David Cameron va solicita organizeaza unui referendum pe aceasta tema in luna iunie, mai degraba decat se estima initial. Primarul Londrei, Boris Johnson, membru al Partidului Conservator, la fel ca si Cameron, decide sa-l provoace si sa initieze campania anti-UE. Profitand de curentul anti-uniune, precum si de teama venirii unui flux de refugiati, Johnson va avea de castigat iar Cameron va demisiona. O noua criza isi va face aparitia, pe masura ce investitorii vor astepta sa vada cum va arata Marea Britanie in afara UE. Prin urmare, lira sterlina se va deprecia. De asemenea, valoarea obligatiunilor britanice va fi afectata de decizia Scotiei de a organiza un nou referendum pentru independenta. 

3. Bancile vor fi atacate de hackeri. Mai multi hackeri iranieni si rusi isi vor uni fortele pentru a ataca sistemul financiar din SUA, in replica la sanctiunile impuse statelor lor de origine. Increderea in sistem va scadea dramatic. Prin urmare, dolarul se va deprecia, actiunile companiilor din sistem vor scadea la randul lor. Pe de alta parte, vor creste preturile locuintelor, pe masura ce investitorii se vor concentra pe achizitia de proprietati tangibile. Totodata, va creste si pretul aurului.

4. Uniunea Europeana se va destrama pe fondul temerilor privind invazia imigrantilor. Noi atacuri teroriste precum au fost cele de la Paris, dar si teama de un nou flux covarsitor de imigranti vor starni o criza politica in blocul comunitar. Cancelarul german Angela Merkel va fi nevoita sa demisioneze, dupa ce a promovat exagerat politicile pro-imigranti. Intre timp, miscarea condusa de Marine LePen in Franta va raspandi ideile sale populiste xenofobe, ce ar putea duce la inchiderea granitelor actuale ale Europei multiculturale.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*