Ultimele Știri

Bloomberg: El este eroul momentului

Noul Președinte al României Klaus Iohannis este catalogat drept un erou al momentului de la care românii au așteptări foarte mari și s-a angajat să lupte împotriva corupției, comentează Bloomberg News în ediția online.

„Există un val puternic de aşteptări de la el„, a declarat pentru Bloomberg Michael Taylor de la Oxford Analytica, o firmă de consultanţă strategică. „El este eroul momentului, dar puterile sale constituţionale sunt limitate”, a avertizat Taylor, referindu-se la noul preşedinte român, care a obţinut duminică dreptul să numească judecători şi să stabilească politica externă a României, principalele atribuţii ale şefului statului.

Al cincilea preşedinte de la căderea comunismului s-a instalat la putere după o campanie electorală umbrită de scandaluri de corupţie în cadrul partidului premierului Victor Ponta, în urma unor îndemnuri adresate Bucureştiului de către Uniunea Europeană (UE) de a lupta mai puternic împotriva acestui fenomen, notează compania media, adăugând că Iohannis a inclus între priorităţile sale această luptă, alături de Educaţie şi Sănătate, în discursul de la învestirea în funcţie.

În ziua de după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, el a cerut Parlamenului să ridice imunitatea aleşilor investigaţi pentru corupţie, iar măsura a fost aprobată în câteva ore, aminteşte compania, apreciind că triumful pe care l-a obţinut a „zguduit” coaliţia aflată la putere, pe care Ponta, contracandidatu său înfrânt, s-a gândit s-o consolideze printr-o remaniere.

Unul dintre lucrurile pentru care este criticat Iohannis, primul membru al unei minorităţi etnice devenit preşedinte, este lipsa de vervă în discursul public, mai scrie Bloomberg, notând că el a răspuns veştii că a fost ales în funcţia de şef al statului, la un miting, spunându-le susţinătorilor „vreau să le mulţumesc celor care m-au votat, iar acum sunt pregătit să merg la serviciu”.

„Chiar şi aşa, abordarea sa reprezintă o gură de aer proaspăt pentru mulţi”, comentează Bloomberg.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*