Ultimele Știri

Blestemul MINERILOR: De la mineriade și ‘curățenie’ în Piața Universității în anii 90′, la agonie în 2015

mineri

În aceste zile se împlinesc 25 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, moment crucial pentru istoria României. Acum 25 de ani 10.000 de mineri conduși de Miron Cozma veneau la București pentru a face curățenie în Piața Universității la chemarea lui Ion Iliescu. Astăzi minerii sunt pe cale de dispariție, minele fiind închise una după alta, iar până în 2018 ar trebui să se închidă toate minele conform tratatelor semnate cu Uniunea Europeană. 

Totul arată ca un blestem asupra celor care acum 25 de ani spărgeau capete și devastau instituțiile publice din Capitală. Minerii dirijați de trupele de miliție și securitatea au bătut și ucis cu bestialitate intelectualii din Piața Universității care cerea dreptul la alegeri libere și stoparea comunismului în România. La chemarea lui Ion Iliescu, în 14 iunie, în Gara de Nord sosesc două garnituri de tren cu 10.000 de mineri din Valea Jiului,  conduşi de liderul sindical Miron Cozma. Minerii sunt preluaţi de angajaţi ai SRI şi a altor servicii secrete şi orientaţi spre Piaţa Universităţii. Din balconul Guvernului, preşedintele Ion Iliescu îi îndeamnă să meargă în Piaţa Universităţii pentru a face curăţenie„.

Violenţele au lăsat în urmă peste 1000 de victime şi arestaţi ilegal, pagube de mai multe milioane de dolari şi au şocat opinia publică internaţională. După 25 de ani, Ion Iliescu, Petre Roman și alte persoane care se fac vinovate nu au fost condamnate, dar în februarie 2015, Dosarul Mineriadei a fost redeschis. Deși acest dosar al Mineriadei a fost redeschis nimeni nu își face speranțe că vor fi trași la răspundere cei care au ucis și bătut cu bestialitate oamenii aflați pe străzile Capitalei.

„Moarte intelectualilor!”, „Jos cu fiii de chiaburi şi legionari!”, „Nu vrem ca cei care au stat la căldura în strainatate, să vină acum şi să ne dea lecţii”,  „Noi muncim, nu gândim”, scandau susținătorii Frontului Salvării Naționale. Drept argumente utilizate de susținătorii FSN asupra tinerilor din Piața Universității au fost bâtele şi răngile. 

Efectele acestui eveniment din 13-15 iunie din 1990 au lăsat urme adânci în evoluția democratică a României. Mii de intelectuali și tineri au părăsit România, cerând azil politic în statele occidentale datorită acțiunilor lui Ion Iliescu și clicii mafiote care a preluat puterea în țara noastră.

2015 – Tragedia din Valea Jiului

Minerii se zbat astăzi să supraviețuiască, iar localitățile din Valea Jiului sunt fantomatice datorită lipsei locurilor de muncă și plecării tinerilor în Europa. Guvernul a impus printr-o  ordonanță de urgență, divizarea Complexului Energetic Hunedoara și includerea celor patru unități miniere pe program de închidere cu termen limită 2018. Protestele din ultimele luni ale minerilor din Valea Jiului sunt doar un strigăt în surdină, pentru că nu mai au scăpare, minele vor fi închise definitiv. 

60308331

Din Valea Jiului s-a furat atât de mult încât s-ar putea scrie romane. Toți șefii care s-au perturbat prin fruntea instituțiilor miniere au jefuit fără scrupule bugetul acestora în scopuri personale și politice. Oamenii aflați în fruntea acestor instituții au fost numiți politic din 1990 și până astăzi, astfel, au avut ca îndeletnicire furtul pentru partid și închiderea treptată a minelor.

”Nu ne mai mințiți, nu ne mai prostiți“, ”Vrem să muncim, nu vrem să cerșim“, ”Nu ne-nchideți minele, că vă rupem oasele“, ”Minerii și Valea, și-au pierdut răbdarea”, scandează în 2015 minerii. Acum sunt anemici, numărul lor a fost redus considerabil, nu mai pot face rebeliuni în țară ca pe vremuri.

În trecut 60.000 de oameni coborau în subteran ca să scoată la suprafaţă aurul negru. Militarii erau folosiţi pentru a livra o productie de un milion 200.000 de tone de cărbune. Lignitul și huila ajungeau în majoritatea termocentralelor românești. Conflicte politice, decizii proaste, furt şi firme căpuşă. Asta a primit Valea Jiului în ultimii 25 de ani, iar mineritul pare a avea o situaţie clară.

În 2015 ,mai coboară în subteran puţin peste 5000 de oameni. Doar şapte mine mai funcţionează, iar trei din ele se vor închide până în 2018. Datoriile la bugetul de stat au depăşit însă 1 miliard de euro, iar liderii privesc detaşat situaţia. Foștii mineri trăiesc din ajutorul social, și rar gasesc de lucru cu ziua. În Valea Jiului cei mai mulți patroni practică un soi de sclavie asupra foștilor mineri care nu își mai găsesc de muncă.

liderii-grevei-din-valea-jiului-destine-de-roman-18320636

Hunedoara este județul care a pierdut cel mai mare număr de locuitori, conform ultimului recensământ. Aproape 100 de mii de oameni au plecat către alte zone din țară. Cartierele din Valea Jiului sunt pline de copii, pentru că alocațiile lor sunt surse de venit în aceste poluri ale sărăciei. Minerii pensionați anticipat nu se aleg cu nimic. Primesc salarii compensatorii dar risipesc repede banii, iar de cele mai multe ori cad în patima alcoolului.

Blestemul Pieții Universității s-a abătut asupra lor și se pare că nimic nu îi mai poate salva. 

11291958_878708668867267_1217943780_n-e1432729975529

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*