Ultimele Știri

Biriș revine cu precizări după ce a catalogat 3 milioane de români drept ”fantome fiscale”

gabriel biris

Secretarul de stat de la ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, revine cu precizări după ce i-a catalogat pe șomeri drept fantome fiscale.

„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate.”, a afirmat Biriș într-un interviu.

Secretarul de stat susține pe pagina sa de facebook că nu a vrut să jignească pe nimeni și că au fost interpretate greșit afirmațiile sale.

”Am văzut valul de comentarii ridicat de răspunsurile la câteva întrebări, în urmă cu câteva zile.

Sunt consternat de interpretarea dată răspunsurilor mele şi îmi cer scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi de cele spuse de mine.

Simt nevoia să fac câteva precizări:
– prevederea respectivă de la art. 180 nu a fost introdusă de acest guvern (nu, nu o să vorbesc de greaua moştenire, ci de ce avem de făcut pentru a ajunge odată la o normalitate);

– prevederea respectivă nu se referă la şomeri şi nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Să nu uităm, vorbim de plata contribuţiei de 5,5% la sănătate, plata în schimbul căreia adultul primeşte servicii medicale dacă are nevoie, servicii care altfel ar costă mult mai mult decât cei aprox. 40 de lei pe luna ce ar trebui plătiţi. Nu este vorba de un impozit aici, chiar dacă contribuţia această este în codul fiscal;

– am criticat calculul acestei contribuţii la un venit minim, considerând că nu aşa trebuie rezolvată problema. Am şi fost unul dintre susţinătorii lg 209/2015 prin care s-au „aministiat” sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obţinute de unii concetăţeni. Am şi atras atenţia că păstrarea prevederii va genera acelaşi tip de probleme în viitor. Uite că le avem. O să mai avem şi altele…

– pe de altă parte, cred că înţelegem cu toţii că sănătatea costă. Nu putem vorbi de servicii de sănătate decente fără medicamente, fără spitale şi, mai nou, şi fără medici şi asistente, că ne pleacă cu miile din ţară în fiecare an (ştiu, este şi foarte multă risipă şi hoţie, dar de această problema se ocupă acum alţii). Cine plăteşte? Dacă nu noi, atunci cine? Copiii noştri, pentru datoriile făcute de noi azi?

– cred că este de datoria noastră să vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor şi despre cum eliminăm cauzele care generează problemele şi nu doar despre redus efectele. A se vedea şi sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci când noi, „decretii” vom fi ieşit la pensie sistemul se va prăbuşi în lipsa unor măsuri serioase încă de azi (trebuiau de ieri, dar asta e…).

– în plus, cred că trebuie cu toţii să fim conştienţi cât de grav ne afectează evaziunea pe fiecare dintre noi.”, a scris pe pagina sa de Facebook, Gabriel Biriș.

Am vazut valul de comentarii ridicat de raspunsurile la cateva intrebari, in urma cu cateva zile.Sunt consternat de…

Posted by Gabriel Biris on 3 Ianuarie 2016

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*