Ultimele Știri

Biografia noului președinte al Italiei, Sergio Mattarella

Sergio Mattarella a fost ales, astăzi, președintele Italiei, în forul legislativ de la Roma cu 665 de voturi.

Judecător la Curtea Constituțională a Italiei, politicianul de centru-stânga a fost susținut de premierul Matteo Renzi, fiind ales abia în al patrulea tur de scrutin desfășurat în această săptămână, în primele trei tururi neîntrunind cvorumul necesar de 505 voturi.

Mattarella, în vârstă de 73 ani, a rămas timp de două zile închis în modestul său apartament situat la doi pași de palatul prezidențial, iar în ziua votului el a mers la fiica sa pentru a aștepta împreună rezultatele, fiind văzut într-un Fiat Panda gri.

Noul președinte va putea depune jurământul de la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit presei italiene, Sergio Mattarella este un sicilian rezervat, moștenitor al democrației creștine (DC) și un bărbat cu principii, care a avut deseori ciocniri cu Silvio Berlusconi.

Fiul unui lider istoric al DC, care a crescut între un prestigios liceu catolic din Roma și taberele de tineret catolice din Assisi, el s-a dedicat unei cariere de profesor de drept.

Dar în ianuarie 1980, fratele său mai mare Piersanti, președintele regiunii Sicilia, moare în bratele sale, asasinat de Mafie. Atunci a fost momentul în care s-a decis să intre în politică, iar după trei ani, el devine deputat, tot din partea DC.

piersanti-mattarella-1

„Mattarella reprezintă Sicilia curată, cea care a plătit un preț ridicat pentru eliberarea de forțele criminale”, a comentat actualul președinte al regiunii Sicilia, Rosario Crocetta.

„Este în primul rând un om al legii, a adaugat premierul Matteo Renzi, cerând Partidului Democrat să îl aleagă pe acest bărbat discret, care a ocolit camerele de luat vederi și care rareori s-a exprimat în fața presei. Singurul său interviu acordat unei televiziuni datează din 2010 și a fost în fața camerelor Acțiunii Catolice, o mișcare de tineret în cadrul căreia el însuși a fost membru.

În 1990, Mattarella a renunțat la funcția sa de ministru al Educației în Guvernul lui Giulio Andreotti pentru a protesta față de adoptarea unei legi care îi confirma lui Silvio Berlusconi, monopolul aproape absolut asupra posturilor de televiziune private din Italia.

În fața liniei pro-Berlusconi afișate de Partidul Popular, moștenitorul vechii democrații crestine, el s-a alăturat taberei de centru-stânga, care l-a chemat la guvernare în 1998.

În 2001, când era ministrul Apărării, a suprimat serviciul militar obligatoriu. După această ultima trecere pe la guvernare și 25 de ani în Parlament, el a părăsit viața politica în 2008. După trei ani, el a fost ales judecător la Curtea Constituțională.

sergio mattarella

Văduv de aproximativ un an, Mattarella are trei copii și șase nepoți. El locuiește într-un apartament de serviciu modest situat la doi pași de Quirinale, palatul prezidențial, unde urmează să se instaleze în următoarele zile.

Mattarella, după ce a fost de cinci ori ministru, devine al 12-lea președinte al Republicii Italiene de după Al Doilea Război Mondial.

Predecesorul său, Giorgio Napolitano, care va împlini 90 de ani în 2015, a demisionat la începutul lui ianuarie, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat, din cauza vârstei înaintate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*