Ultimele Știri

Bild: Estul Ucrainei, guvernat ca o regiune a Rusiei. „Liderul din umbră” al Donbasului a încercat să pună mâna și pe Moldova

ucraina crimeea transnistria

Jurnaliștii de la Bild au obținut un document secret ce demonstrează ca Vladimir Putin controlează regiunile separatiste din estul Ucrainei – încălcând practic acordurile de la Minsk.

Ziariștii germani au publicat transcrierea discuțiilor “Comisiei Interministeriale pentru trimiterea de ajutor umanitar în zonele afectate din sud-estul regiunilor Donetk și Luhansk”, discuții ce au avut loc pe 23 octombrie 2015. Potrivit Bild, documentul arată că aceste regiuni separatiste din Ucraina, teroretic sub controlul milițiilor pro-ruse, sunt de fapt dirijate de la Kremlin, unde există și un “guvern din umbră” care le gestionează.

Și asta cu toate că, în discuțiile cu Occidentul și Kiev-ul, diplomații ruși susțin că nu Moscova nu are niciun control asupra acestor regiuni și că face eforturi pentru implementarea acordurilor de la Minsk, de care depinde ridicarea sancțiunilor aplicate Kremlinului.

Cum este guvernat Donbasul de la Moscova

Discuțiile din Comisie arată că de fapt autoritățile ruse intervin în Donbas nu doar pentru a trimite ajutoare umanitare. În realitate, există 6 grupuri de lucru – “finanțe”, “politici salariale și servicii publice”, “refacerea industriei”, “comerț, “energie” și “transporturi” – echivalând practic cu niște ministere. În aceste comisii, activitățile respective sunt planificate până la cel mai mic detaliu, ca și cum ar fi vorba despre o regiune din Rusia și nu una de pe teritoriul unui alt stat.

De pildă, comisia se ocupa de procurarea pieselor de schimb pentru autobuze, tramvaie și trenurile care circulă în Donbas. Experții consultați de jurnaliștii de la Bild spun că nu este nicio diferență între modul în care oficialii tratează problemele acestor regiuni ucrainene și cele rusești.

Fiecare dintre grupurile de lucru conține un membru al FSB (fostul KGB). În schimb, la ședința nu a participat niciun membru al auto-proclamatelor guverne separatiste din Donetk și Luhansk. Aceștia au fost doar informați privind deciziile adoptate la Moscova – o practică comună, potrivit experților consultați de Bild.

Comisia a fost înființată oficial în 2014, pentru a acorda ajutor umanitar regiunilor din estul Ucrainei. Ulterior nu a mai existat nicio mențiune oficială privind activitatea ei, până la documentul publicat de Bild.

Cine este “liderul din umbră” al Donbasului

În fruntea comisiei, ca reprezentant al Guvernului, este viceprim-ministrul Dmitri Kozak, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, care a coordonat și campania pentru alegerile prezidențiale din 2004, dar și organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, iar în 2008 era considerat posibilul succesor al lui Putin (loc ocupat apoi de Medvedev). La fel ca președintele, și Kozak provine din serviciile secrete: potrivit Moscow Times, actualul vicepremier și-a început cariera în anii ’70 în GRU, serviciul de informații al armatei.

Mai semnificativ, Kozak a fost însărcinat și cu integrarea în Rusia a unei alte regiuni desprinsă din Ucraina – Crimeea. Iar acum mai bine de un deceniu s-a ocupat de o altă regiune disputată, Transnistria, în calitate de reprezentant special al Kremlinului (funcția deținuta acum de Dimitri Rogozin). În 2003, a propus așa-numitul “memorandum Kozak”, o soluție pentru rezolvarea conflictului între Moldova și Transnistria, care a dus la proteste dincolo de Prut.

Planul de federalizare a Moldovei

Planul elaborat de Kozak presupunea transformarea țării într-o republică federală cu un “Senat” în care moldovenii și separatiștii ar fi avut reprezentare egală. De asemenea, trupele ruse ar fi urmat să staționeze pe teritoriul țării până în 2023. Deși inițial președintele moldovean Voronin a fost de acord cu memorandumul, preconizandu-se și o vizită a lui Putin la Chișinău pentru semnarea documentului, ulterior, la presiunea Occidentului și a opoziției de la Chișinău, planul a fost respins. Aceeași soartă a avut, în 2005, un al doilea memorandum Kozak.

Numărul 2 în Comisia rusă care administrează, de facto, regiunile separatiste din estul Ucrainei este Serghei Nazarov, adjunct al ministrului Dezvoltării Economice a Federației Ruse. Potrivit CV-ului său oficial, Nazarov nu e însă economist, ci ofițer, cu 10 ani de carieră militară la activ. Ulterior, s-a reconvertit în specialist în relațiile economice dintre Rusia și alte republici ex-sovietice. Nazarov colaborează cu Kozak și în gestionarea Crimeei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*