Bilanţul cutremurelor din Japonia a ajuns la 29 de morţi

  • Adrian Marinescu
  • 16 aprilie 2016
  • Externe
japonia

Cel puţin 29 de persoane au murit, iar alte aproximativ 1.500 au fost rănite în cele două cutremure care au zguduit sud-vestul Japoniei joi şi sâmbătă, multe alte persoane au rămas blocate sub case dărâmate, iar mii de oameni s-au adăpostit în gimnazii şi pe holurile unor hoteluri, relatează AP.

Numărul exact al victimelor era neclar, iar eforturi de salvare erau în desfăşurare sâmbătă.

Ploi ar putea putea complica operaţiunile şi declanşa alunecări de teren în sate izolate, în care locuitori aşteaptă să fie salvaţi din case care s-au surpat. Un oficial de la prefectura din Kumamoto, Tomoyuki Tanaka, a declarat că bilanţul victimelor creşte de la o oră la alta.

Ultimul bilanţ al cutremurului de sâmbătă, cu magnitudinea de 7,3, care a avut loc pe Insula Kyushu (sud-vest) la ora locală 1.25 (19.25, ora României), a ajuns la 19 morţi.

Cutremurul de joi seara de pe Insula Kyushu, cu o magnitudine de 6,5, s-a soldat cu 10 morţi. Şeful de Cabinet al premierului Shinzo Abe, Yoshihide Suga, a declarat că 1.500 de persoane au fost rănite, dintre care 80 grav.

Aproximativ 70.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele, a adăugat el. Suga nu a menţionat un bilanţ al cutremurelor, însă a avertizat că numărul victimelor ar putea să crească. El a anunţat că numărul militarilor mobilizaţi în efortul de salvare va fi suplimentat până la 20.000. Poliţişti şi pompieri sunt de asemenea trimişi în sud-vest.

Suga a îndemnat populaţia, într-o conferinţă de presă transmisă în direct la nivel naţional, să nu intre în panică.

„Să ne ajutăm între noi şi să ne păstrăm calmul, vă rog”, a îndemnat el.

O serie de replici a avut loc sâmbătă, dintre care mai puternică cu magnitudinea de 5,4.bAgenţia japoneză pentru meteorologie a apreciat că seismul de sâmbătă dimineaţa ar putea fi cea mai puternică replică, iar cea dinainte un avertisment. Epicentrele cutremurelor au fost localizate la o adâncime relativ redusă – aproximativ zece kilometri -, fiind resimţite puternic şi provocând pagube.

Potrivit postului naţional NHK, opt replici au fost resimţite în regiune în doar o oră. Presa japoneză scrie că aproximativ 200.000 de case au rămas fără curent electric. Reţeaua de apă potabilă a cedat, de asemenea. Televiziunile difuzau imagini cu oameni înveliţi în pături, umăr la umăr, pe podelele centrelor de evacuare.

O uriaşă alunecare de teren a avut loc pe versantul muntelui, în satul Minamiaso din prefectura Kunamato, din vârf şi pănă la o un drum de la poale. Alta a despicat un drum, care a provocat surparea unei case într-o râpă. În altă parte a satului, case stăteau într-un echilibru precar pe marginea unei gropi imense căscate în pământ.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *