Ultimele Știri

Bilanţul Bolii Limbii Albastre în România. Bacăul se alătură judeţelor infectate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dat publicităţii datele privind impactul bolii „limbii albastre”. Conform acestor date, la 1 septembrie, existau 198 de animale afectate de această boală, respectiv 0,012% din totalul de 1,61 milioane de animale.

Până în acest moment au fost înregistrate focare în 44 de comune din judeţele Buzău, Vranccea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova şi Vaslui. Cele mai afectate judeţe sunt:

-Buzău, 82 de animale infectate din 18 comune şi 5 decese,

-Prahova, 60 de animale din 11 comune, 13 mortalităţi,

-Gorj, 30 de animale, 9 comune, un animal mort.

La 2 septembrie, au fost confirmate patru focare în trei localităţi din judeţul Bacău, fiind diagnosticate cu boala limbii albastre 31 de animale. Focarele au fost depistate în gospodăriile populaţiei din Popeni, comuna Căiuţi, Păgubeni, oraşul Dărmăneşti şi Valea Arinilor, comuna Măgireşti. Totodată, au existat şi 3 cazuri de mortalitate.

Primul caz de boală a „limbii albastre” din România a fost descoperit pe 22 august 2014 în judeţul Bacău.  Această boală este produsă de un virus, care afectează animalele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage. În schimb, ea nu se transmite la om, atât contactul direct cu animalele, cât şi laptele sau carnea acestora neputând pune în pericol sănătatea omului. În plus, boala are caracter sezonier.

În Europa, boala a fost depistată în mai multe zone din partea de sud, precum Sardinia, Sicilia, Corsica, Insulele Baleare şi unele regiuni din Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria şi Franţa.

Printre măsurile de protecţie se numără: restricţionarea circulaţiei animalelor, supravegherea focarelor existente de către medicii veterinari,  închiderea târgurilor pentru speciile receptive la boală şi instalarea de capcane pentru insectele care transmit boala.

 

 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Bilanţul Bolii Limbii Albastre în România. Bacăul se alătură judeţelor infectate

  1. Vedeti aici ca se transmite si prin capuse si prin ace refolosite.
    http://nazone.ro/2014/08/boala-limbii-albastre.html
    Vedeti si ce e de facut pentru prevenire si pentru ingrijirea animalele bolnave

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*