Biden: SUA simt o „frustrare copleșitoare” față de guvernul israelian

  • Adelina Mitrache
  • 19 aprilie 2016
  • Externe
joe biden

Vicepreședintele american Joe Biden și-a exprimat luni ”frustrarea copleșitoare” față de guvernul israelian și a estimat că extinderea sistematică a coloniilor evreiești în teritoriile palestiniene duce Israelul către o periculoasă ”realitate cu un singur stat” și într-o direcție greșită, informează Reuters.

În cadrul unei dezbateri organizate de firma de lobby J Street la Washington, Biden a afirmat că, în pofida divergențelor cu israelienii referitoare la coloniile evreiești și la acordul privind programul nuclear iranian, SUA au obligația de a îndrepta Israelul către o soluție bazată pe coexistența a două state pentru a se pune capăt conflictului israeliano-palestinian.

”Avem obligația, uneori în pofida frustrării noastre copleșitoare față de guvernul israelian, de a-i împinge (pe israelieni, n.r.) cât de puternic putem către ceea ce ei știu în adâncul sufletului lor că este singura soluție finală, soluția cu două state, dar în același timp fiind un garant al securității lor”, a spus oficialul american.

Soluția bazată pe coexistența a două state are în vedere un stat palestinian — format din majoritatea teritoriilor Cisiordaniei și Fâșiei Gaza, zone capturate de Israel în războiul din 1967 — și unul israelian, care să includă unele dintre coloniile construite de Israel, în cadrul unui acord cu palestinienii privind schimburi de terenuri.

Joe Biden a adăugat că recentele sale întrevederi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas l-au descurajat în legătură cu perspectivele unui acord de pace în Orientul Mijlociu. ”Nu există în prezent nicio voință politică în rândul israelienilor sau al palestinienilor pentru a avansa în negocieri serioase. Încrederea care este necesară pentru a prelua riscurile la adresa păcii este fracturată de ambele părți”, a menționat vicepreședintele SUA.

El a lansat un apel la renunțarea la retorica violenței și a condamnat atacul cu bombă comis luni într-un autobuz din Ierusalim și soldat cu rănirea a cel puțin 21 de persoane.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *