Ultimele Știri

Benjamin Netanyahu, marele câștigător al alegerilor din Israel

benjamin netanyahu

Partidul Likud din care face parte și actual premier al Israelului, Benjamin Netanyahu, a reușit să câștige alegerile parlamentare, deși sondajele nu îi erau tocmai favorabile.

După numărarea a 96% dintre buletinele de vot, Likud înregistra, potrivit postului de radio israelian, un avans de cinci locuri în Knesset (parlament), devansând Uniunea Sionistă, condusă de Isaac Herzog.

Likud a obținut 29 de mandate dintr-un total de 120, cât numără Knessetul, cu cinci mandate mai mult față de Uniunea Sionistă, care și-a asigurat 24 de locuri în noul for legislativ.

Calculat în procente, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Likud a obținut puțin peste 23% din sufragii, iar Uniunea Sionistă — puțin peste 19%.

3009241583

Dejucând predicțiile dinaintea scrutinului, Netanyahu, care și-a revendicat victoria în alegeri marți seara, pare într-o poziție bună pentru a forma noul guvern și a obține astfel al treilea mandat consecutiv. Acesta ar fi, de fapt, al patrulea său mandat, deoarece el a fost șef al guvernului și între 1996-1999.

‘Contrar tuturor pronosticurilor, noi am înregistrat o mare victorie pentru tabăra națională sub conducerea Likud’, a afirmat premierul în exercițiu în fața simpatizanților săi la Tel Aviv. Acum, ‘noi trebuie să construim un guvern puternic și stabil’, a adăugat el.

Premierul israelian în exercițiu și-a dat un termen de două-trei săptămâni pentru formarea noului guvern după victoria în alegerile parlamentare, a indicat partidul său miercuri într-un comunicat. Netanyahu a discutat deja cu mai mulți lideri de partid, în scopul de a accelera formarea noului guvern și a finaliza această sarcină în două-trei săptămâni, potrivit Likud.

Adversarul laburist al lui Benjamin Netanyahu, Isaac Herzog, a recunoscut miercuri victoria premierului în exercițiu și i-a urat ‘mult succes’, după cum relatează mass-media israeliene. ‘Am vorbit cu câteva minute în urmă cu premierul Benjamin Netanyahu. L-am felicitat pentru victorie și i-am urat succes’, a spus Herzog.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*