Ultimele Știri

Belgia: Alertă sporită de teama unor NOI atacuri teroriste, după capturarea lui Abdeslam

belgia

Belgia este în alertă sporită pentru a dejuca eventuale atacuri de răzbunare, după capturarea teroristului Salah Abdeslam, acuzat pentru atentatele din luna noiembrie, de la Paris, soldate cu 130 de morţi, printre care doi români, relatează Reuters.

CITEȘTE ȘI: Niciun regret pentru cele 130 de victime ale atacurilor de la Paris. Salah Abdeslam le-a spus prietenilor de ce nu s-a aruncat în aer

“Ştim că oprirea unei celule poate (…) împinge altele să acţioneze. Suntem conştienţi de asta în acest caz”, a declarat ministrul belgian de interne, Jan Jambon, pentru postul public de radio din Belgia.

CITEȘTE ȘI: O comandă neobișnuit de mare de pizza a dus la prinderea lui Salah Abdeslam. Bild: ‘Ce i-a căzut din pantaloni la arestare?’

Ca singurul presupus participant la atentatele de la Paris prins în viaţă, Abdeslam este considerat de anchetatori o sursă majoră de informaţii privind restul celor implicaţi – de la reţele de susţinere, la finanţatori. De asmenea, autorităţile vor încerca să afle dacă sunt planificate noi atacuri.

Anterior, ministrul Belgian de externe Didier Reynders a declarat că este posibil ca Abdeslam să fi complotat pentru a lansa şi alte acte teroriste, după descoperirea unor arme în cartierul Forest din Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: Primele imagini ale raidului în care a fost capturat teroristul Abdeslam

Jambom a precizat că nu poate confirma această ipoteză, dar a subliniat că este o posibilitate.

“După 18 luni în care am avu de-a face cu problema teroristă, am aflat că, atunci când teroriştii şi armele sunt în acelaşi loc, aşa cum am văzut în Forest, suntem aproape de un atac. Nu spun că este o dovadă. Dar da, sunt indicii”, a explicat el.

Între timp, avocatul lui Abdeslam a declarat lui că teroristul colaborează deplin cu anchetatorii. “Cred că Salah Abdeslam este de maximă importantă pentru anchetă. Aş spune chiar că valorează greutatea sa în aur. Colaborează. Comunică. Nu îşi invocă dreptul de a tăcea”, a explicat avocatul Sven Mary.

CITEȘTE ȘI: Salah Abdeslam NU a fost sprijinit de de jihadiştii ISIS, în cele patru luni de urmărire generală

Abdeslam a fost capturat vineri într-un raid antiterorist din Molenbeek. El a fost capturat viu, însă a suferit o rană minoră la picior în timpul schimbului de focuri cu forţele de intervenţie belgiene. Suspectul a fost externat din spital şi plasat în custodia autorităţilor belgiene.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că judecătorii francezi vor cere cât mai rapid extrădarea teroristului Salah Abdeslam, pentru a fi judecat pentru faptele comise la 13 noiembrie. Însă, avocaţii lui Abdeslam au anunţat că cetăţeanul belgian a refuzat să fie extrădat în Frabţa şi va colabora în schimb cu autorităţile belgiene.

CITEȘTE ȘI: Avocatul lui Salah Abdeslam, teroristul capturat la Bruxelles, va da în judecată un procuror

Teroristul Salah Abdeslam a confirmat ipotezele cu privire la rolul său în atentatele din Paris, după ce a recunoscut în faţa procurorilor belgieni că plănuia să se arunce în aer la stadionul Stade de France, însă a renunţat în ultimul moment. Ipoteza a apărut în presă încă din luna noiembrie, când Abdeslam s-a confesat belgianului care l-a condus după atentate până în Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: Mărturia lui Salah Abdeslam, teroristul prins la Bruxelles

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*