Belgia a dispus eliberarea lui Fayçal Cheffou, bănuit a fi „bărbatul cu pălărie”. Necunoscutele din ancheta poliției

  • Adelina Mitrache
  • 29 martie 2016
  • Externe
teroristi atentat belgia bruxelles

Parchetul federal belgian a anunțat, luni, eliberarea lui Fayçal Cheffou, bănuit a fi ‘bărbatul cu pălărie’ de la aeroportul Zaventem, singurul inculpat de până acum în cazul atentatelor comise pe 22 martie la Bruxelles, relatează AFP și Reuters.

”Indiciile care au dus la arestarea numitului Fayçal C. nu au fost confirmate de evoluția anchetei în curs; cel în cauză a fost repus în libertate de magistratul de instrucție”, a declarat Parchetul federal belgian într-un comunicat, fără a oferi alte precizări.

Ancheta se concentrează în prezent pe identificarea „bărbatului cu pălărie”, individul care apare în imagini surprinse înaintea celor două atacuri sinucigașe comise marțea trecută la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, relatează AFP și Reuters.

Poliția belgiană a difuzat o înregistrare video cu bărbatul respectiv. În imagini apare individul care purta o jachetă bej și o pălărie închisă la culoare trasă pe ochi, împingând un cărucior cu bagaje pe care se afla o geantă mare neagră. Alături de el (nefiind clar în imagini) se află autorii atacurilor sinucigașe de la aeroportul Bruxelles-Zaventem: Ibrahim El Bakraoui și Najim Laachraoui, deja identificați.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă „bărbatul cu pălărie” ar putea fi Fayçal Cheffou (30 de ani), singurul inculpat și arestat în acest dosar până în prezent, potrivit unei surse apropiate investigatției. Dar acest bărbat, prezentat drept jurnalist independent, nu colaborează cu autoritățile și rezultatele preliminare ale anchetei nu au permis deocamdată confirmarea acestei ipoteze, adaugă AFP.

Pentru moment, singura certitudine este aceea că cei trei atacatori sinucigași – Ibrahim El Bakraoui și Najim Laachraoui la aeroportul Bruxelles-Zaventemn și Khalid El Bakraoui în stația de metrou Maelbeek din capitala belgiană – au avut legătură directă cu atentatele comise la Paris în 13 noiembrie anul trecut și soldate cu 130 de morți. Atentatele de la Paris și Bruxelles au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

Pe de altă parte, Belgia cere extrădarea lui Djamal Eddine Ouali, un algerian arestat sâmbătă în Italia și bănuit de realizarea ”documentelor de identitate false care au fost utilizate de presupușii autori ai atentatelor de la Paris și probabil și de Salah Abdeslam”, suspectul-cheie în urma atacurilor de la Paris, arestat la Bruxelles.

În ceea ce privește identificarea victimelor, aceasta aproape s-a încheiat. Dintre persoanele decedate, autoritățile belgiene au identificat până acum 12 cetățeni străini, de opt naționalități diferite (americană, britanică, franceză, germană, olandeză, chineză, italiană și suedeză).

Ministrul belgian al Sănătății, Maggie De Block, a anunțat luni că patru persoane dintre cele rănite în atentate de la Bruxelles au decedat în spital, ceea ce face că bilanțul provizoriu să ajungă la 35 de morți.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *